Balears 22/07/2016

El preu de la matrícula a la UIB, congelat per tercer any

Estudiar medicina costarà 1.387 euros

M. Gelabert
3 min
Segons el conseller Martí March, els preus de la UIB són dels més barats de tot l’Estat.

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir els preus públics de les matrícules de la UIB per al proper curs. La quantia econòmica quedarà congelada per tercer any consecutiu, així ho va anunciar ahir el conseller d’Educació i Universitat, Martí March. D’aquesta manera, el preu mitjà del crèdit és de 17,92 euros, mentre que el de la mitjana estatal és de 18,33 euros. El decret ha passat per tots els òrgans necessaris. A més, a petició del Consell d’Estudiants, a aquells alumnes que se’ls negui la beca tindran 30 dies per poder pagar la matrícula, mentre que fins ara el límit era de només 10. Així mateix, també es podrà fraccionar el pagament en fins a tres terminis.

Pel que fa al nombre mínim de crèdits matriculats a l’inici dels estudis, s’estableix que se’n matriculin 48, tot i que per als estudiants a temps parcial el nombre es redueix a 24, la meitat.

Pel que fa al preu, per exemple, cursar el primer any de Medicina costarà 1.387 euros. March va defensar que els preus de la UIB són dels més barats de l’Estat. En concret, segons el conseller, només Andalusia i Galícia tenen preus més baixos, mentre que Catalunya i Madrid lideren el rànquing de preus.

El decret estableix que el preu dels serveis acadèmics de cada matèria, assignatura, disciplina o activitat s’ha de calcular de conformitat amb el nombre de crèdits assignats a aquestes en els plans d’estudis de la UIB. També s’ha de tenir en compte el nivell d’experimentalitat dels ensenyaments que condueixen al títol oficial que es pretén obtenir, així com tenir en compte si es tracta de la primera matrícula, de la segona o de les successives.

Límits estatals

Els preus que s’atorgen es fixen pel Govern balear dins els límits establerts pel Reial decret llei del govern estatal. En les primeres matrícules, els límits estatals estableixen una forquilla que va entre el 15% i un 25% dels costs de prestació del servei públic d’educació. El Govern ha optat per establir el nivell més baix, és a dir, un 15%.

Pel que fa als màsters, els alumnes que iniciïn ensenyaments s’hauran de matricular, com a mínim, de 30 crèdits. Ara bé, per als alumnes que estudiïn a temps parcial, aquest nombre mínim es redueix a 24 crèdits, en el cas d’ensenyaments amb limitació de places, i a dotze en el cas dels estudis sense limitació.

Tot i aquesta congelació dels preus, els estudis de Balears i de l’Estat són dels més cars d’Europa, segons detalla un estudi de CCOO. L’any passat es va produir, de fet, la major crescuda dels preus des del 2011/12: un 20,6%. La mitjana del preu dels primers 60 crèdits matriculats és de 1.387 euros. Ara bé, fins en 10 països europeus la matrícula és gratuïta i a sis estats més el preu no arriba als 50 euros. Espanya, Itàlia, els Països Baixos, Liechtenstein i Suïssa són els països que presenten els preus més cars, ja que tots superen els 1.000 euros. CCOO critica que en el sistema universitari espanyol no hi hagi prou ajudes per assegurar una universitat a l’abast de tothom. Segons l’estudi que recullen, només un 29% dels alumnes van rebre algun tipus de beca per cursar la carrera. També els preus dels màsters són dels més elevats. Gran part de la comunitat educativa ha criticat, reiteradament, el model 3+2 que va proposar el Partit Popular, amb què s’adopta el sistema de tres anys de grau i dos de màster, per la qual cosa, segons adverteixen diversos sectors, s’encareixen més els preus universitaris.

stats