CORRUPCIÓ
Balears 03/08/2013

La presó rep un polític més: Nadal

En deu dies hi han ingressat Maria Antònia Munar, Buils, Cardona i l'exvicepresident del Consell

Antònia Artigues
3 min

Palma.Miquel Nadal, exvicepresident del Consell de Mallorca, extinent de batle de l'Ajuntament de Palma i exconseller de Turisme del Govern balear, ja és a la presó en compliment de la condemna a 4 anys per malversació de fons públics i prevaricació que ha confirmat el Tribunal Suprem per una de les peces del cas Voltor.

L'entrada al centre penitenciari de Nadal, ahir quan eren aproximadament les 16.00 hores, seria una notícia de les que impacten si no fos que aquestes dues darreres setmanes ja estam curats d'espants. En deu dies hi han entrat quatre polítics de les Balears per la implicació en casos de corrupció, quatre persones que, fins que la justícia els va treure la targeta vermella, han estat peces clau en la política d'aquesta comunitat durant els darrers anys.

L'ingrés a la presó el passat dimecres 24 de juliol de Maria Antònia Munar -possiblement la política amb més poder legislatura rere legislatura com a dipositària de la clau de la governabilitat amb un grapat de vots minoritaris- fa que es dilueixi l'impacte de les altres entrades a la penitenciaria.

Suma alarmant

No obstant això, la suma és alarmant, perquè no es pot obviar els que ja hi són fa temps -com l'exconseller Bartomeu Vicens (UM), l'extinent de batle de Palma Rodrigo de Santos (PP) i l'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo (PP)- i tampoc no podem oblidar que, als noms dels polítics, s'hi sumen els d'alts càrrecs dels seus governs pels quals també s'ha decretat presó. Cal tenir igualment en compte que molts dels polítics ja presos tenen més sentències pendents i altres causes obertes.

Maria Antònia Munar (UM), expresidenta del Parlament, del Consell de Mallorca i líder d'UM, encapçala la llista dels polítics que en els darrers dies han creuat la porta de la presó. Després de Munar, i abans de Nadal, hi han ingressat l'exconseller de Turisme del Govern Francesc Buils (UM) i el conseller d'Agricultura, Comerç i Indústria de l'Executiu Josep Juan Cardona.

Però ahir el protagonista fou Miquel Nadal, com fa just uns dies (dimarts) ho fou l'exconseller del Govern de Jaume Matas Josep Juan Cardona, que ha entrat a la presó d'Eivissa amb el pes de ser el polític a qui s'ha imposat, per ara, la condemna més alta per corrupció a tot l'Estat: fins a 16 anys de presó.

L'exvicepresident del Consell arribà ahir a la penitenciaria de Palma amb els cabells bent tallats i el manament judicial del seu ingrés a la mà. Sense dir res, creuà la porta d'entrada del centre penitenciari. La condemna que ha fet entrar Nadal a la presó imposa a l'exdirigent d'Unió Mallorquina 4 anys de presó per haver ordenat a l'Institut d'Estratègia Turística abonar a l'exregidor d'UM a Sóller Tomàs Plomer 13.000 euros públics a canvi d'un treball fictici. Nadal volia tenir el favor de Plomer per presidir UM.

Aquesta condemna en ferm no és l'única que té Nadal. Ha estat sentenciat a dos anys i set mesos pel desviament de fons públics a la productora Vídeo U (adquirida per ell i Munar a través de testaferros) i recentment se li han imposat quatre anys de presó pel cas Can Domenge.

Amb l'entrada de Nadal, és podria dir que la cúpula d'UM, quasi completa, és avui a la presó. Maria Antònia Munar ha estat ingressada al mòdul de dones, fet que possibilitarà que, almenys habitualment, no tingui contacte amb els que un dia foren els seus "homes de confiança" i avui són, especialment un d'ells ((Bartomeu Vicens), els qui l'han traïda. Miquel Nadal, Francesc Buils i Vicens sí que coincidiran a la presó.

Després de Nadal, ahir també hi ingressà l'exdirector general de Promoció Industrial Kurt Viaene (condemnat a 5 anys en el cas Scala). Viaene assegurà que és conscient que s'equivocà i que haurà de pagar pel que va fer... El testimoni de Viaene ha estat letal per a l'exconseller Cardona, ja que ha declarat que li entregava personalment sobres amb comissions. També hi és un director general d'UM, condemnat juntament amb Nadal.

Antònia Ordinas, la dona que tenia 200.000 euros ocults en les capses de Cola Cao que s'ha convertit en símbol de la corrupció, arribarà dilluns a la presó. Ella sí que compartirà mòdul amb Munar.

stats