LLENGUA
Balears 15/09/2016

La premsa local i especialitzada en català torna a tenir ajudes del Govern

La dotació econòmica és de 175.000 euros, que es repartirà a una quarantena de publicacions que tenen una periodicitat no diària

J. Salmeron
2 min
La consellera Ruth Mateu i la directora general de Política Lingüística, Ruth Mateu, en roda de premsa.

PalmaTal com va passar amb les ajudes per a la premsa diària escrita en català a les Illes Balears, el Govern obre la convocatòria de subvencions, en aquest cas, per a la premsa local i especialitzada escrita en català de periodicitat no diària.

Feia cinc anys que no s'obria cap convocatòria d'aquest tipus, ja que en la legislatura del Govern Bauzà es va suprimir, en contra del que marca la Llei de normalització lingüística amb relació a la difusió i l'ús del català en els mitjans de comunicació. El 2010 fou la darrera convocatòria, de la qual van beneficiar-se una cinquantena de publicacions locals, amb una dotació de 125.000 euros. La d'enguany, però, arriba fins als 175.000 euros i s'hi inclou la premsa especialitzada.

Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera de Cultura, Ruth Mateu, la qual ha reiterat la necessitat d'aquesta subvenció, ja que els "mitjans de comunicació són un element bàsic per fer possible l'existència d'una societat més plural i democràtica". I pel que fa a la llengua catalana, "dóna compliment a la Llei de normalització lingüsítica", ja que, segons apunta la consellera, en l'àmbit dels mitjans "hem avançat molt menys en els 30 anys que té la llei.

Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha explicat que, a causa dels cinc anys sense cap ajuda, han desaparegut alguns mitjans i que en aquesta nova convocatòria es veuran beneficiades una quarantena de publicacions, tant digitals com impreses.

Pel que fa als principals requisits per optar a les ajudes, la convocatòria, que es publicarà aquest dissabte al BOIB, estableix que el 90% dels continguts de les publicacions han de ser com a mínim en català i que han d'estar en funcionament en el moment en què surti aquesta convocatòria.

Respecte de la dotació econòmica, Fuxà ha explicat que es farà en funció de les despeses del 2015, tot i què s'ha fixat un màxim de 5.000 euros, per a les publicacions que es facin només amb un suport, i de fins a 7.500 euros per a aquelles que ho facin en ambdós suports. La cap de Política Lingüística ha previst una dotació, segons estimacions del seu departament, de 140.000 euros per a la premsa local no diària i de 35.000 per a l'especialitzada.

Fuxà ha destacat que aquestes ajudes es complementen amb les que han atorgat els consells insulars, les quals estan destinades a associacions i, en aquest cas, les del Govern balear, que van destinades concretament a les publicacions.

No s'han previst ajudes a mitjans audiovisuals en català

La consellera Ruth Mateu ha reiterat la voluntat del Govern de potenciar els mitjans de comunicació en català, "amb la idea que aquestes subvencions serveixin per recuperar aquella premsa local que va haver de tancar i, per altra banda, per impulsar que en surti de nova". No obstant això, Mateu ha afegit que no està previst concedir subvencions als mitjans audiovisuals en català i que el Govern centra el seu esforç, en aquest àmbit, juntament amb el finançament que rep la radiotelevisió pública, IB3.

La línia de subvencions d'aquesta convocatòria se suma als 180.000 euros que es van convocar el maig, destinats a la premsa diària en català.

stats