Balears 26/08/2013

Una plaga de fongs amenaça els ametllerars de Mallorca

El mal, que es detectà el 2008 al Llevant, ha matat milers d'arbres i n'afecta centenars de milers a l'illa

Joan Sitges
3 min

ManacorEntre els mesos de gener i febrer, la floració dels ametllers transforma el camp mallorquí en un espectacular mantell blanc que anticipa la primavera. Els mallorquins i tots els que visiten l'illa aprecien els camps florits de la mateixa manera que saben gaudir del gelat o de la granissada d'ametlla, el pastís de gató o el torró. Però un fong que s'estén ràpidament amenaça bona part del paisatge i de la gastronomia de Mallorca.

Els tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori calculen que la plaga de fongs que afecta els ametllers ja ha causat la mort a més de 100.000 arbres. Aquesta és una xifra estimada i de moment no s'han comptat els arbres morts a causa de la plaga de fongs que s'ha estès com la pólvora des del Llevant de Mallorca.

L'origen

L'afectació es va descobrir per primera vegada l'any 2008 en una parcel·la del camí de sa Marineta, prop de Son Carrió, en el municipi de Sant Llorenç des Cardassar. "Hem arrabassat més de 700 ametllers a causa d'aquest mal", assenyala l'amo de la finca de ses Cases Noves, Agustí Rosselló. Ell va ser un dels primers perjudicats per aquesta plaga, que es va detectar fa cinc anys al Llevant i s'ha escampat ràpidament. "Tenc cura de tres finques a Manacor i si l'any passat vàrem llevar 200 ametllers, enguany seran 300 els arbres morts", lamenta l'amo en Joan Pinya, que s'encarrega de les terres de Can Fresquet, de Can Pinya i del Camp de na Cigala.

La llista de municipis tocats pel mal dels ametllers és llarga: Artà, Santa Margalida, Santa Maria, Binissalem, Lloret, Bunyola, Montuïri… Amb tot, des del Govern criden a la calma i neguen que s'acosti la desaparició dels ametllers a l'illa.

Símptomes

Els símptomes que acusen els arbres afectats pel fong són clars: branques grosses assecades, ulls nous que es moren o l'aparició de fulles petites i grogues en són els principals. De fet, en els arbres malmesos "s'observa un assecament progressiu que sol començar per una branca". Quan es talla una d'aquestes branques, "s'hi pot observar una zona esponjosa que, si arriba a l'escorça, per on circula l'aigua i la saba, obstaculitza la conducció dels nutrients i produeix un assecament progressiu" de l'arbre, expliquen en un informe els tècnics d'Agricultura de la Conselleria.

Aquest mal està causat per un grup de fongs que fan malbé la fusta i que afecten la majoria de plantes llenyoses. Els que es troben actualment als ametllers corresponen majoritàriament als gèneres Neofusicoccum , Eutypa i Phaeoacremonium . Aquests tipus de fongs solen afectar els arbres més vells i, segons els experts, es contagien amb les podes "quan queden ferides obertes als arbres, que els fongs utilitzen com a entrada", aclareix l'enginyer agrònom Miquel Serra.

Tractament desconegut

Malauradament, la plaga continua avançant, perquè encara no es coneixen tractaments efectius per a aquestes malalties. Per això, només es pot combatre el fong assegurant que els ametllers estiguin sans i realitzant podes poc severes, sobretot a les zones afectades per la malaltia. Com que és durant la poda que els arbres tornen vulnerables als fongs que els maten, es recomana podar al final de l'hivern i en temps sec; evitar talls de poda gruixats i esbiaixats i cobrir les ferides amb resines sintètiques. També es poden realitzar tractaments preventius amb coure per a la caiguda de les fulles durant els mesos de novembre i desembre. A més a més, des del Govern recomanen desinfectar amb alcohol o sulfat de coure les eines de poda entre arbre i arbre.

Tot i amb això, els experts insisteixen que "no tots els ametllers amb branques seques tenen fongs". De fet, "tots aquests símptomes són comuns en estius molt secs, quan els ametllers tenen set perquè també han passat una primavera seca", explica Serra, una tesi que confirmen des de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori.

A més a més de produir, òbviament, l'ametlla, aquests arbres són sens dubte l'espècie més coneguda i retratada de quantes hi ha a les Illes Balears. Els ametllers en flor són una de les imatges que més ha circulat arreu del món. És tot un espectacle que es produeix en ple hivern i que esdevé un reclam especialment valuós per als turistes que vénen a conèixer rutes d'interior i caminar i fins i tot per als ciclistes.

Els catàlegs dels touroperadors que venen productes d'hivern solen incloure una referència als ametllers en flor. La pèrdua d'aquests arbres té un component que va molt més enllà de l'explotació purament agrícola, ja que afecta el paisatge, un recurs econòmic fonamental per a les Balears. A hores d'ara, no hi ha prou consciència de la importància dels ametllers per al turisme.

stats