CAS PALMA ARENA
Balears 02/09/2014

El periodista Antonio Alemany entra a la presó per corrupció

L’escrivent dels discursos de Matas hi ha de complir més de dos anys

Ara Balears
3 min

PalmaL’home que escrivia els discursos de l’expresident Jaume Matas, el periodista Antonio Alemany (Palma, 1939), va ingressar ahir al matí a la presó de Palma per complir la pena de dos anys i tres mesos de reclusió que li fou imposada per la primera peça jutjada del cas Palma Arena, un cas de corrupció política. L’articulista va acudir a primera hora d’ahir al centre penitenciari de Palma en el seient de darrere d’un utilitari. Ho va fer tan prest que va haver de fer temps durant mitja hora perquè el recinte encara no havia obert les portes. A les 8.30 hores va poder accedir al penal i ho va fer acompanyat d’una dona i amb un somriure a la boca. No va voler fer declaracions als mitjans que l’esperaven.

Alemany, periodista i advocat amb una llarga trajectòria a la premsa local, fou condemnat en ferm per prevaricació, malversació i falsedat en document mercantil per la seva participació en la trama que es va gestar per beneficiar-se irregularment amb fons públics quan, entre 2003 i 2007, escrivia els discursos per al llavors president, Jaume Matas. Inicialment, l’Audiència de Palma va condemnar el periodista el març de 2012 a tres anys i nou mesos de presó, però aquest va presentar recurs davant el Tribunal Suprem, que el juliol de 2013 li va rebaixar la condemna a 2 anys i tres mesos, una pena que ahir va començar a complir.

L’Audiència va jutjar Matas i Alemany, juntament amb l’exdirector general de Comunicació del Govern Matas, Joan Martorell, i l’empresari de publicitat Miguel Romero, per falsejar un concurs i així pagar al periodista la tasca d’escriure els discursos al president autonòmic. També se’l va compensar a través d’una subvenció a una agència de notícies, Agencia Balear de Noticias, que va fundar ell mateix per beneficiar-se de fons públics.

L’expresident Matas també fou condemnat per aquest cas i, com a Alemany, el Suprem li rebaixà considerablement la pena i li imposà nou mesos i un dia de reclusió per un delicte de tràfic d’influències. Després que l’11 de juliol el govern central denegàs a un i a l’altre l’indult que havien demanat, les instàncies judicials ordenaren l’ingrés a la presó dels dos condemnats. Matas va ingressar a la de Segòvia el 28 de juliol per complir aquesta condemna, però Alemany va demanar que se li suspengués l’ingrés fins al setembre al·legant motius de salut. L’Audiència de Palma va demanar l’opinió de les acusacions i, malgrat que la Fiscalia s’hi va oposar i que l’Advocació de la Comunitat Autònoma no s’hi va pronunciar, la Secció Primera del Tribunal Provincial va atendre la sol·licitud del periodista perquè entenia que “les causes al·legades apareixen acreditades documentalment”.

Un pres de 75 anys

Aquest mes de juliol, quan Antonio Alemany va recollir el manament per entrar a la presó, sí que va realitzar declaracions. “L’únic a què aspir és a tenir fortalesa davant l’adversitat, si la salut i els anys ho permeten”, va afirmar a les portes del Tribunal Provincial. Amb un somriure a la boca igual que ahir, el periodista va declarar en aquell moment que es trobava bé de salut. “Allò lògic a 75 anys, una mica atropelladet”, va afegir.

Antonio Alemany (Palma, 1939) va assolir la seva màxima cota periodística quan a finals del franquisme es va convertir en director de Diario de Mallorca. Després d’una incursió en política i d’aventures fora de Balears -primer al setmanari Opinión i després com a director del Brusi Diario de Barcelona- que no acabaren bé, creà a principis dels vuitanta un altre projecte a Balears, el Dia de Balears, que es va unir primer a Diario 16 i després a El Mundo. Alemany col·laborà durant anys en les pàgines editorials d’ El Mundo i acabà com a cap d’opinió de La Gaceta.

stats