Balears 20/09/2017

La patronal de lloguer turístic augura "un mercat negre terrible" amb la nova regulació

Els empresaris asseguren que el sector als habitatges plurifamiliars "està totalment arruïnat"

Carmen Buades
2 min
Els ponents del Foro Vacacional d'aquest dimecres.

PalmaLa patronal de lloguer turístic Fevitur compara la Llei de turisme de les Balears amb la Llei seca, adverteix que "ja sabem què passa amb les prohibicions absolutes" i augura "un mercat negre terrible" per l'aprovació d'una llei "fosca" que "ho canvia tot per no canviar res". Així s'expressava aquest dimecres Eliseo Martínez, advocat de Fevitur, durant el Fòrum vacacional que ha tingut lloc avui a l'Auditori d'Alcúdia.

Des de l'organització s'ha denunciat que la nova regulació ja ha afectat 16.000 habitatges i comportarà la pèrdua de 500 milions d'euros el 2018. A la trobada, en la qual han participat representants d'Aptur, Logitravel, l'associació Viviendas Vacacionales Pollensa i Airbnb, s'ha criticat la llei per "posar portes al camp" i mirar "pels interessos dels hotelers".

Juan Estarellas, CEO de Foro Vacacional, ha assegurat que el Govern ha imposat aquest estiu una "política del terror" que els ha fet retirar l'oferta i, si bé ha reconegut que hi ha un problema d'accés a l'habitatge, "el que no podem fer és provocar que l'habitatge privat es converteixi en habitatge social". També s'ha criticat la "desproporció de les sancions" i s'ha acusat l'Executiu de deixar per al lloguer turístic "les sobres" de les places turístiques que no ocupa el sector hoteler.

Per part seva, Joan Miralles, president d'Aptur, ha recordat que l'associació que lidera està "estudiant totes les vies legals" per tombar la llei aprovada aquest estiu i ha afirmat que des d'Aptur es visiten els municipis per "informar sobre els beneficis del lloguer turístic" i demanar als batles que facin via pel que fa a la zonificació.

Activistes de Ciutat per a qui l'habita s'han concentrat a les portes de l'acte.

A la trobada hi han assistit també activistes pel dret a l'habitatge del col·lectiu Ciutat per a qui l'habita, que s'han concentrat a la porta de l'acte amb pancartes sense que hi hagués incidents amb els participants o assistents al fòrum. Els organitzadors han assegurat que l'esdeveniment havia rebut "amenaces" per part de l'entitat, motiu pel qual s'ha hagut de modificar l'espai on inicialment s'havien previst les xerrades.

Miquel Vadell, director insular de Territori del Consell de Mallorca, i Pilar Carbonell, directora general de Turisme del Govern, també han intervingut a la taula rodona (aquesta segona ho ha fet per via videoconferència des de Nova York). Ambdós han defensat tant els criteris que s'estan seguint per elaborar la zonificació com la regulació aprovada. Carbonell, de fet, ha respost a les crítiques que rebia des del públic assegurant que el Govern està satisfet perquè "ara es podran llogar habitatges plurifamiliars i fins ara no es podia".

stats