Balears 09/08/2013

La patronal de botiguers també vol lloguers turístics

L'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca assegura que l'arrendament turístic d'apartaments "suposa una gran oportunitat"

Sara Castillo
2 min

PalmaL'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO) s'ha sumat a la legalització del lloguer turístic dels habitatges plurifamiliars, impulsada per la Cambra de Comerç de l'illa, després que el Govern no deixés clar si llogar o posar en lloguer un habitatge privat és legal. El president de PIMECO, Bernat Coll, ha assegurat que l'arrendament turístic d'apartaments "suposa una gran oportunitat per millorar la redistribució dels ingressos que genera el turisme resident" i afegeix que, si finalment el Govern no aprova la seva legalització, "molts turistes triaran un altre destí del Mediterrani on passar les seves vacances".

El Govern va legalitzar el lloguer de xalets i cases adossades amb finalitat turística en la modificació de la Llei d'arrendaments urbans del mes de juny mentre que no va especificar si el lloguer d'habitatges plurifamiliars era legal. Molts usuaris i propietaris es van preocupar i la Cambra de Comerç de Mallorca va enviar una carta oberta al Govern de les Illes Balears, concretament al conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, per tal que ho precisés. Davant aquesta incertesa, patronals i associacions com la Restauració CAEB i PIMEM, l'Associació d'Empresaris de Sales de Festa i l'Associació Mallorquina d'Atraccions Turístiques s'han sumat a la reivindicació per la legalització dels lloguers turístics.

La Cambra de Comerç de Mallorca afirma que la Conselleria de Turisme té com a prioritat "l'obtenció d'un mercat amb un poder adquisitiu mitjà o alt" i, l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca assegura que el turisme de residències plurifamiliars és "interessant perquè els usuaris consumeixen productes i serveis que generen riquesa entre els mallorquins; els turistes aniran a menjar a un restaurant i no ho faran en el 'tot inclòs' de l'hotel".

D'altra banda, el Govern diu que l'arrendament d'habitatges plurifamiliars amb finalitat turística és il·legal des de sempre. El director general de turisme, Jaime Martínez, explica que no es pot llogar un habitatge plurifamiliar "si es fa amb intenció de comercialitzar turísticament". Afegeix que dins el marc legal de l'any passat i amb la nova modificació de la llei d'arrendaments, han aflorat més de 20.000 places d'unifamiliars, xalets i cases parellades.

Tot i això, hi ha partits polítics que estan començant a posicionar-se com el PSIB-PSOE que està elaborant una proposta per tal que es regulin els lloguers turístics perquè "no es perdin visitants". Tanmateix, el proper dilluns el president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Joan Gual de Torrella, i representants de l'àmbit empresarial es reuniran amb el secretari general del PP balear, Miquel Vidal, per "tractar la polèmica de l'arrendament turístic".

stats