Balears 10/08/2013

El mes passat es retiraren 14,4 tones de fems del litoral balear

Una mar encalmada ha permès retirar el doble de residus que el mateix període de l'any passat

Efe
2 min

PalmaEl servei de neteja de l'aigua de bany de les platges de les Illes Balears va retirar 14,4 tones de residus només durant el mes de juliol, més del doble dels recollits el mateix mes de l'any passat, un augment causat, en bona part, pel bon estat de la mar, que ha facilitat la tasca.

Les 23 barques que netegen aquest estiu l'aigua de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han retirat en total 14.463 quilos de residus, 10 tones més que el mes passat -es va arribar als 4.000 quilograms- i més del doble del que es va recollir l'any passat en aquest mateix mes -uns 6.500-, ha informat la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori en un comunicat.

Les bones condicions meteorològiques i de la mar que hi va haver al juliol varen permetre que les embarcacions de neteja poguessin treballar amb normalitat cada dia, mentre que l'embat ha arrossegat els residus de mar endins cap al litoral, cosa que n'ha facilitat també la retirada.

A Mallorca, les nou embarcacions de neteja que hi fan feina varen extreure 7,1 tones d'escombraries; a Menorca, les sis barques de neteja en varen retirar 4,3 tones; a Eivissa, on també só sis vaixells, se'n varen treure 2,6 tones. Les dues embarcacions que fan feina a Formentera retiraren 372 quilograms de fems.

A diferència del que és habitual, aquest mes de juliol s'han llevat més restes de fustes i derivats, fins a 5.259 quilos -un 36,3%-, mentre que els plàstics retirats han arribat als 5.138 quilos i han suposat un 35,5% del total. També s'han extret 1.725 quilos de matèria orgànica (l'11, 9%), 865 quilos d'algues (el 5,8%), 1.471 quilos d'altres deixalles a més de 2,8 quilos d'olis.

Les barques, que treballen fins al setembre, s'ocupen, així mateix, del manteniment de la qualitat de l'aigua, de la prevenció de possibles episodis de contaminació i de col·laborar amb els serveis d'emergències i salvament marítim per reforçar la seguretat. A Eivissa, una de les barques va col·laborar en el remolc d'un iot avariat fins al port i una de Mallorca va retirar un arbre de 745 quilos al litoral de l'est de l'illa.

stats