TURISME NÀUTIC
Balears 16/08/2013

Les 'party boats' deixen fems i renou

Fondeig sobre posidònia i massificació, les crítiques a un negoci consolidat a Eivissa i incipient a Mallorca

J. Perelló/david Ventura
3 min
QUE NO ATURI LA FESTA  Les agències que comercialitzen les party boats ofereixen beguda, menjar, posta de sol i diversió. Un atractiu innegable que xoca amb la convivència dels qui viuen a la costa o dels qui vetlen per la seva preservació. A més de les festes obertes al públic, també és habitual la denúncia d'esdeveniments de caire privat en iots de luxe.

Palma/eivissa.Les postes de sol són especials a la Mediterrània. John Frieda, un dels perruquers famosos del Regne Unit, va decidir que les volia gaudir per sempre i va comprar una casa a Eivissa. "Era la il·lusió de la meva vida. Seure i presenciar un espectacle únic". El problema és que no és l'únic. I que no tothom té les mateixes preferències a l'hora de gaudir de la natura.

A Eivissa, des de fa anys, les party boats , festes en una embarcació, es comercialitzen amb èxit. Es tracta principalment de capvespres a bord d'una barca amb tota casta de serveis: begudes exòtiques, menjar, fondeig en un lloc "especialment bell", posta de sol i, sobretot, música. I aquí ve el problema. "Arriben amb un so terrible, et destrossen la tranquil·litat, l'encant d'Eivissa. És incomprensible com no pot haver-hi una regulació que ens permeti conviure", manifesta preocupat John Frieda.

El fet és que aquest negoci, anunciat a bona part dels ports d'Eivissa i alguns de Mallorca, genera un important moviment de doblers. Els ecologistes del GEN-GOB ja cridaren l'atenció de l'administració respecte d'aquest tema fa més d'un any. "És cert que és un tema complex, perquè les embarcacions fan activitats com renou o llançament de residus que serien competència municipal si fossin a terra, però a la mar és competència de l'Estat. Tanmateix, es podria controlar de moltes maneres, aquesta oferta, i en manca voluntat", afirma Neus Prats, del GEN-GOB.

Massa tard

Els ecologistes posen com a exemple que les reunions per començar a debatre aquesta qüestió "s'han fet quan ja havia començat la temporada turística i, per tant, ja no hi haurà cap resultat, si és que n'hi ha, fins l'any que ve". Va ser en concret a finals de maig quan el responsable autonòmic de Ports, Antonio Deudero, es va veure amb el Consell d'Eivissa i amb altres organismes per abordar la problemàtica. Llavors ja va anunciar que "autonòmicament, la Llei de renous estableix controls de so, exceptuant quan s'està a la mar, que és competència estatal. La realitat és que a escala estatal caldrà fer un esforç per canviar la normativa", va explicar Deudero, i va afegir que "instaria" el Govern que impulsi modificacions en les diferents lleis implicades.

No sols el renou complica la convivència entre els ciutadans que volen gaudir del litoral i els participants en les party-boats . "Tiren fems, fondegen damunt posidònia i no respecten normes bàsiques" afirma Rafel Sedano, de MÉS a Calvià, qui juntament amb el diputat de la coalició, David Abril, han demanat aquests dies que el Govern solucioni i reguli aquestes activitats. "No tot val per fer negoci a la costa, i activitats descontrolades com aquestes posen en perill molts altres negocis i la qualitat de vida", afirmen.

Saturació

L'augment incontrolat del fondeig i trànsit de vaixells al litoral eivissenc està provocant una "degradació sense precedents i sense retorn", segons afirma el GEN-GOB Eivissa. L'associació ecologista insisteix que la "insostenible massificació" de iots i embarcacions recreatives, on les party boats són només una petita part del total, provoquen altres problemes, com una creixent quantitat de vessaments i residus que perjudiquen el medi marí.

El GEN posa com a exemple la situació que es viu quotidianament en zones com Porroig, Cala Jondal, Cala Comte, Cala d'Hort i Talamanca. Els ecologistes asseguren, així mateix, que tot i la manca de normativa específica en matèria de renous, a dia d'avui es podria aturar en part l'allau d'embarcacions senzillament aplicant la llei en matèria de residus, i de fondeig. "S'està arrasant la posidònia i no hi ha cap administració que vulgui donar la cara", afirmen.

stats