MEDI AMBIENT
Balears 10/01/2017

El Govern vol declarar onze noves zones especials de protecció per a les aus a Mallorca i les Pitiüses

Es tracta de dos illots, un penyalar marí, una zona humida i diverses zones forestals, de garriga, i de conreus cerealístics de secà

Margalida Mateu
2 min
Proposta de declaració i ampliació de Zones d'Especial Protecció per a les aus a Mallorca i les Pitiüses.

PalmaHan passat vuit anys des de la darrera revisió de les ZEPA (Zones d'Especial Protecció per a les Aus); això ha fet que hi hagi espècies que han canviat d'estatus des de la darrera revisió. És per aquest motiu que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha presentat aquest dimarts una nova proposta d'ampliació de les ZEPA a les Balears.

Així ho ha anunciat el conseller Vicenç Vidal, que ha detallat que “vuit d’aquestes zones són a Mallorca, dues a Eivissa i una a Formentera”. Les noves ZEPA de Mallorca estaran situades a la costa nord-oest de l’illa, amb 560,83 ha; a Maristany, amb 43,85 ha; al pla de Vilafranca, amb 1.732,72 ha; al pla del Blanquer, amb 861,02 ha, i a Son Real, amb 908,60 ha. A Eivissa es declararan ZEPA 2,78 ha de l’illa d’en Calders i 0,69 ha de la illeta de Cala Salada, mentre que la de Formentera, a Punta Prima, abastarà 41,95 ha.

A més, es declararà ZEPA el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) del massís de Randa, de 2.142,06 ha, i s’ampliaran 987,62 ha el LIC de sa Costera (Binis-Montcaire) i 4.493,36 ha el LIC de la Marina de Llucmajor.

Miquel Mir, director general d'Espais Naturals i Biodiversitat; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i Joan Mayol, cap del servei de Protecció d'Espècies, en la presentació de la proposta de noves ZEPA.

La nova proposta recull que hi ha noves informacions sobre la fauna d'aus que cal revisar per cobrir-ne la protecció de les espècies i els hàbitats que avui dia no ho estiguin. Un dels casos és el de l'àguila coabarrada, que va ser introduïda mitjançant fons europeus i "cal assegurar-ne la protecció", assenyala la Conselleria. Altres espècies que preveuen protegir les noves zones són l'àguila peixatera, el busqueret coallarg, el corb marí, el voltor negre, el moretó, el gallfaver, la fotja, el moretó de puput, la guàtlera, l'arpella cendrosa, l'arpella, el terrolot, el falcó cama-roig, el picaplatges, la gavina roja, el virot petit i la milana.

stats