AGRICULTURA
Balears 22/09/2017

Els països nòrdics posposen la votació decisiva de la ‘Xylella’

Medi Ambient constata que el suport a l’aplicació del protocol de contenció és ferm

Jaume Vinyas
3 min
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el director general d’Agricultura, Mateu Ginard, durant la reunió de la mesa sectorial de fruits secs.

PalmaEl Comitè de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea va acordar ahir posposar la votació de la decisió europea que incloïa, entre d’altres punts, la concessió del permís a les Balears i a Còrsega perquè apliquin el protocol de contenció, i no el d’erradicació, en la lluita contra el bacteri Xylella fastidiosa. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient, però, subratllaren a l’ARA Balears que l’acord està garantit.

El motiu d’aquest endarreriment, afegiren, no té res a veure amb les Balears. La decisió que s’havia de sotmetre a votació constava de tres punts: el primer, el que afecta les Balears i Còrsega; un segon que autoritza els estats membre a negociar amb les regions afectades quines espècies vegetals es podrien replantar i quines no; finalment, un tercer que pretenia adoptar mesures més restrictives a l’exportació de material vegetal dins la Unió Europea. Els països del nord varen expressar el seu desacord perquè, segons assenyalen des de la Conselleria, no consideren la Xylella una amenaça. Les baixes temperatures que registren normalment són un element suficient per aturar la propagació del bacteri. El desacord en aquest punt és el que va fer ajornar la votació fins al següent comitè, encara sense data.

Tot i l’endarreriment, les autoritats estan satisfetes, una vegada han constatat que està garantit el suport a l’aplicació del protocol de contenció que obligarà, només, a destruir els exemplars que donin positiu en els controls que es practiquin. El protocol d’erradicació, en canvi, obligava a destruir tots els exemplars situats a 100 metres a la rodona de cada positiu. El Govern ha lluitat des del principi per esquivar aquest protocol que, un pic s’ha confirmat que el bacteri s’ha escampat per gairebé tot l’Arxipèlag, hauria suposat una catàstrofe sense precedents al camp balear.

Pla per als ametlers

Mentre la Comissió Europea debatia sobre les mesures contra la Xyella, els responsables de la Conselleria de Medi Ambient es varen reunir amb el sector de l’ametla, un dels més malmesos per la propagació del bacteri.

El conseller, Vicenç Vidal, va posar sobre la taula un Pla de reestructuració a mitjan termini amb una línia d’ajudes per netejar les parcel·les on hi hagi hagut algun arbre infectat, perquè tingui les condicions agrosanitàries correctes, i ressembrar-les en un termini màxim de quatre anys amb les varietats més resistents al bacteri, que estudia la Conselleria.

Un primer avanç d’aquest estudi ja fou anunciat el 5 de setembre. Les conclusions, tot i que encara provisionals, determinen que les varietats locals d’ametla són, en general, més vulnerables al bacteri. Amb tot, també se n’han detectades d’altres que s’hi mostren resistents. Entre aquestes hi ha l’Andreu, la Boyrita, l’Horrach i una quinzena més. En canvi, una trentena ja han estat qualificades de “sensibles”.

L’ametler és la segona espècie més afectada per la Xylella, després de l’ullastre. Dels 431 positius confirmats per ara a l’Arxipèlag, el 31% (134) són ametlers.

Una segona proposta anunciada ahir fou la de modificar el Programa de desenvolupament rural per prioritzar les inversions als fruits secs a fi d’arribar al 60% d’intensitat de l’ajuda, dins la línia de millora de les explotacions.

Aquesta mesa sectorial és una de les quatre mesures implantades per la Conselleria per poder centralitzar els esforços contra el bacteri entre els productors més perjudicats. Té representants de Camp Mallorquí, Fruits Secs, l’agrupació de productors Crisol, Asaja, Unió de Pagesos, UPA-AIA, Ucabal i Apaema. A principis de mes ja es va reunir la del sector vitivinícola.

El Ministeri tanca l’aixeta

A banda del bacteri, els productors tenen més maldecaps. El director general d’Agricultura, Mateu Ginard, els va confirmar ahir, durant la reunió, que el Ministeri d’Agricultura i Pesca li ha anunciat que no continuarà pagant l’ajuda als fruits de closca i que, de fet, no ingressarà els 175.000 euros de 2016. La Comunitat Autònoma, en canvi -assegurà-, ja ha pagat la bestreta, que ascendeix a 350.000€, amb la intenció de sumar-la a l’ajuda estatal que, finalment, no arribarà.

stats