SOCIETAT
Balears 12/06/2013

Els mossos faran servir canons d'aigua a pressió per dispersar les manifestacions

El director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ho ha anunciat al Parlament. Assegura que "no és menys lesiu que les pilotes" i que no les substituirà. El camió es començarà a utilitzar en un mes, quan els agents estiguin entrenats

L.díaz-roig
2 min
El vehicle llançador d'aigua a pressió dels Mossos, un Mercedes-Benz Unimog 1700 que no s'ha utilitzat mai / ACN

BarcelonaEl director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha anunciat aquest dimecres que la policia catalana utilitzarà, a partir d'ara, canons d'aigua a pressió per dispersar les manifestacions violentes.

Prat ha explicat que aquest mètode "no és menys lesiu" que les pilotes de goma i que no les substitueix. L'aigua es llançarà des d'un camió, que el cos té des dels anys 90, i entrarà en funcionament d'aquí un mes, quan els agents estiguin entrenats.

En la seva compareixença a la comissió d'ordre públic del Parlament, ha assegurat que la policia "necessita mitjans excepcionals" que garanteixin la seva intervenció en "situacions excepcionals" i ha defensat l'ús de les pilotes de goma.

"No podem desarmar la policia", ha assegurat, defensant l'ús de la força seguint els principis de "congruència, oportunitat i idoneïtat". "De forma injusta s'ha volgut fer creure que la policia va a les manifestacions a tirar pilotes de goma de forma indiscriminada", ha lamentat. Prat ha assegurat que la conselleria d'Interior segueix treballant per “minimitzar” l'ús dels mitjans robustos (com les bales de goma) però que "desgraciadament" no n'hi ha cap que sigui "inofensiu" i el seu ús té "conseqüències que mai són desitjables".

Com a exemple de "l'excepcionalitat" de l'ús de les pilotes, Prat ha assegurat que en les 15.000 manifestacions dels últims dos anys a Catalunya, només s'han utilitzat en tres ocasions -a plaça Catalunya el maig de 2011, a Lloret l'agost de 2011 i a la vaga general del 29 de març de 2012-.

El director dels Mossos ha volgut destacar que l'activitat de la policia i, en concret, la gestió ordre públic resulta “d'enorme complexitat”. “S'han de prendre decisions transcendentals de forma immediata, amb la informació de la qual es disposa en aquell moment, que no sempre és la informació complerta que hi ha a posteriori”, ha assegurat Prat que ha afegit que a vegades cal fer ús de la força. “Mai és agradable per ningú. L'ús de la força es una qüestió intrínsecament problemàtica”, ha matisat.

stats