POLÈMICA AMB LES GRAVERES
Balears 25/08/2013

La llei de mines que prepara el Govern obre la porta a pedreres en sòl protegit

En casos en què es consideri "d'interès públic", el Consell de Govern les podrà autoritzar

Mercè Pinya
2 min

Palma.L'esborrany de la nova llei de mines que prepara el Govern deixa la porta oberta a l'autorització de noves explotacions de pedreres en terrenys protegits pels seus valors ambientals i paisatgístics. Segons recull el document, que es troba en exposició pública fins al proper mes d'octubre, en casos "d'interès públic de primer ordre" el Consell de Govern tindrà potestat absoluta per donar els permisos pertinents a aquestes explotacions mineres en sòl de rellevància ambiental o protegit. Amb tot, el text no especifica quins supòsits es podrien considerar "d'interès públic de primer ordre", fet que podria donar peu a una possible discrecionalitat, segons han advertit algunes veus del sector.

Tal com recull l'article 15 de l'esborrany, es podran fer sol·licituds de drets miners en zones de rellevància ambiental, que hauran de disposar d'un informe d'impacte ambiental favorable, excepte en els casos anteriorment esmentats, en què l'Executiu tindrà la darrera paraula.

A més, les explotacions en zones protegides es podrien autoritzar si els promotors o propietaris de la pedrera apliquen les "mesures compensatòries que corresponguin".

Expropiacions

Una altra novetat que considera l'esborrany és la potestat dels titulars de les explotacions d'acollir-se a la Llei d'expropiació forçosa per ocupar els "terrenys necessaris per emplaçar-hi les labors, instal·lacions i serveis corresponents". En aquest cas, els empresaris necessitarien la declaració d'utilitat pública, que ha de ser aprovada també pel Consell de Govern. En aquest cas, els titulars de les explotacions podrien fer prevaler els seus drets per damunt dels dels propietaris dels terrenys en qüestió.

Pel que fa a la restauració de les graveres, recau en el titular de l'explotació l'obligació de fer-la, però ara, en cas de caducitat de l'explotació, sense que s'hagi acabat la restauració, l'administració també pot expropiar els terrenys. I en cas de controvèrsia entre titular de l'explotació i propietari, aquest tindrà l'obligació de deixar accedir-hi el titular per restaurar els terrenys.

stats