FESTES DE SANT JOAN
Balears 26/06/2013

Un miler de passatgers 'tirats'

L'avaria del vaixell Balear Jet va anul·lar tots els trajectes del dia entre Ciutadella i Cala Rajada

Mercè Pinya
3 min
POCA INFORMACIÓ 
 Els passatgers afectats per l'avaria del vaixell que els havia de tornar a Cala Rajada es queixaren de la manca d'informació per part de la companyia mallorquina Entre Islas, que no donà explicacions de les cancel·lacions dels tres trajectes entre Ciutadella i Mallorca, ni als ciutadans ni a la premsa. Els afectats podran ara reclamar els seus drets.

Palma.Centenars de mallorquins, cansats després de dies de festa intensa, quedaren ahir atrapats durant una jornada que es féu llarga a la terminal del port comercial de Ciutadella. El vaixell Balear Jet , de la companyia Entre Islas y Canales i amb capacitat per a 308 passatgers, que cobreix la ruta Cala Rajada i Ciutadella, s'avarià a mitjan matí i ja no pogué cobrir el trajecte previst per a les onze del matí.

Després d'hores de confusió, la companyia Baleària arribà a un acord al capvespre amb Ports de les Illes Balears per noliejar el vaixell Ramon Llull i retornar els passatgers amb bitllet fins a Cala Rajada al port d'Alcúdia. Els primers a embarcar foren els que havien de tornar a Mallorca amb el vaixell de les onze del matí, que sortiren del port de Ciutadella a les vuit del vespre. Des d'allà, havien d'arribar fins a Cala Rajada en els autobusos que els esperaven. Amb tot, alguns passatgers no volgueren esperar l'arribada dels autobusos i avisaren familiars perquè els anassin a cercar al port alcudienc.

La resta de persones afectades per les cancel·lacions dels trajectes de les tres del migdia i de les set de l'horabaixa, estava previst que s'embarcassin també al port de Ciutadella en el Ramon Llull a les dotze de la nit.

Operatiu

Segons va informar ahir vespre la companyia Baleària, el Ramon Llull té capacitat per a 463 passatgers i el vaixell havia de fer el darrer trajecte a mitjanit. Per la seva banda, el director gerent de Ports, David Gómez, es desplaçà al capvespre fins a Ciutadella i, segons informà l'Executiu, tenia previst acompanyar els afectats en el darrer vaixell noliejat "per controlar l'operatiu." Segons informà Ports, s'activà un protocol d'actuació per atendre els passatgers i, així mateix, s'habilitaren diverses zones d'espera perquè la gent hi pogués romandre. Les previsions del Govern eren que tots els passatgers perjudicats per les cancel·lacions tornassin anit passada a Mallorca.

Així mateix, davant l'aglomeració que es va produir a causa de l'acumulació de persones que acudiren al port en tenir prevista la sortida després de les festes de Sant Joan, Ports va comunicar la situació a la Delegació del Govern de les Illes Balears, i agents de la Policia Nacional varen acudir a la terminal, tot i que no s'hi varen registrar incidents remarcables més enllà de la tensió de l'espera i el cansament.

D'altra banda, la companyia naviliera Entre Islas no proporcionà cap tipus d'informació sobre l'avaria del vaixell Balear Jet , malgrat que fonts de Ports de les Illes Balears apuntaven ahir a una greu pana en un dels motors. Els afectats expressaren les seves molèsties en aquest sentit.

Carme Rosselló és una de les persones que havia de tornar a Mallorca amb el vaixell de les onze del matí a Cala Rajada. Aquesta mallorquina explicava ahir que "havíem de pujar al vaixell a les onze menys quart del matí i de llavors ençà no ens han donat cap informació". Així mateix, apuntà que l'únic suport que reberen fou el dels treballadors de Ports de les Illes Balears, que els oferiren botelles d'aigua per poder suportar la calor, i dels agents de la Guàrdia Civil, " als qui férem costat quan intentaren que el propietari de la companyia donàs la cara i com a mínim oferís alguna informació". "Ens han tingut tancats dins l'estació marítima durant una hora i mitja, però han hagut d'obrir les portes perquè, si no, la gent s'hauria amotinat".

Un altre dels perjudicats, Toni Florit, tenia previst tornar amb el vaixell de les 19 hores i es lamentava dels perjudicis que la cancel·lació li ocasionaria. "Demà a les nou del matí he de ser a la feina a Sineu i no crec que hi pugui arribar. Demà no haurem dormit i la gent comença a estar nerviosa", afegia aquest jove, a l'espera d'una explicació després d'hores de confusió.

stats