Balears 23/08/2013

Les microcerveseries arrelen a Mallorca

La cervesa a petita escala passa de l'afició a la professionalització. Mallorca disposa ja de sis microcerveseries, les quals estan ubicades a Galilea, Selva, Sóller, Alaró, Alcúdia i Algaida

Ander Zurimendi
2 min
Un cartell de la Barcelona Brewing Company, el primer brewpub a la capital catalana, fundat el 1993 per un anglès establert a Catalunya, Steve Huxley. A la Barcelona Brewing Company també s'hi feien cursets d'elaboració  de cervesa artesanal.

PalmaJust en un moment en què l'homogeneïtzació de la cultura i la gastronomia pareix més potent que mai, Mallorca ha vist com ha brotat als seus pobles un branca de genuïnitat: les cerveses artesanes.

A hores d'ara són sis les microfactories que comercialitzen les seves cerveses a bars i botigues més o manco especialitzats de l'illa: Galatzó (Galilea), Tramuntana (Selva), Sullerica (Sóller), Mayurca (Alaró), Lovers (Alcúdia) i Cervesa del Pla (Algaida).

Els pioners foren Galatzó i Tramuntana, dos productes amb noms toponímics i ubicats a la Serra. Chelo Ferris, qui elabora la cervesa Galatzó amb Sebastià Morey, explica: "Nosaltres feia set anys que fèiem la cervesa a ca nostra, perquè en volíem una que no fos industrial, i a la fi ens vàrem decidir a comercialitzar-la". De fet, l'èxit de la Galatzó ha estat tan gran que han hagut d'abandonar ca seva de Galilea com a taller i llogar un local més ample a Puigpunyent. "Estam contents amb la marxa", reconeix Ferris, "i a més a més creim que feim una cervesa amb el gust més marcat i sense filtrar, de manera que és més saludable perquè el llúpol queda dins".

Quasi al mateix temps nasqué a Selva la microcerveseria Tramuntana, projecte de Guillermo Tamagni i Magali Pérez, una parella argentina que també s'introduí en la cervesa per afició. "Però ens vàrem animar a comercialitzar-la", explica Tamagni, i ja en fan més de 180 litres setmanals. A banda de botigues i bars d'Inca, Selva i Palma, se'ls pot trobar a les fires de la Part Forana.

I si ells són els més veterans, justament els més nous són Sullerica i Lovers. La primera és, com indica el seu nom, una cervesa elaborada a la vall de Sóller que té la pell de taronger com a característica principal del seu gust. Es pot trobar en diferents bars de Ciutat. L'elaborador, Guillem Coll, explica: "No només estam contents, sinó que ara volem sembrar llúpol propi a la vall i estam estudiant quina és la millor terra per fer-ho". Es pot viure d'aquesta feina? "Treballam tot el dia... Però crec que sí que podrem viure d'aquesta professió!", apunta.

Per part seva, Miquel Amoràs explica el naixement de la cervesa Lovers, a Alcúdia, ara fa quatre mesos. "Som tres parelles de socis i hem pres la portassa on vivien els nostres padrins per instal·lar-hi el taller". I, com els altres cervesers, tenen bona feina. "A Mallorca tots començam igual, amb un kit comprat a internet... Però llavors alguns de nosaltres quedàrem a l'atur i diguérem: o ara o mai". I ara es dediquen a preparar 1.300 botelles de cervesa i 10 barrils per cada cocció.

Tant el seu beuratge com el dels altres cervesers es trobaran el proper dia 1 a Lloseta, en la Fira de la cervesa artesana que acollirà el poble a partir de les 18 hores. Serà una bona ocasió per tastar allò que tenen entre mans els artesans de la cervesa mallorquina.

stats