CAS ALPHA PAM
Balears 10/08/2013

La metgessa també contradiu la versió de l'amic

Declara que Alpha Pam no li mostrà el volant

Margalida Bonnín
2 min

Inca.Les diligències per la instrucció del denominat cas Alpha Pam, que investiga la mort del jove senegalès per una tuberculosi no diagnosticada, continuaren ahir amb les declaracions en qualitat d'imputada de la metgessa que el va atendre el passat 5 d'abril a l'Hospital Comarcal d'Inca.

Segons fonts judicials, la seva versió és que Alpha Pam no li va mostrar el volant emès per la Unitat Bàsica de Salut de Can Picafort, que derivava el pacient a Inca perquè se li practiqués una radiografia de tòrax, tot alertant que el seu podia ser un cas de tuberculosi. Aquesta radiografia no es va fer i al pacient se li diagnosticà erròniament una bronquitis aguda.

Les declaracions de la metgessa coincideixen amb les de l'infermer de triatge que va atendre Pam i que declarà com a imputat dijous, i es contradiuen, per tant, amb les de Kalidou Amadou Gaye, l'amic que acompanyà el malalt a l'hospital aquell dia i que afirma que mostrà l'esmentat full de derivació.

La jutgessa ha citat a declarar la persona d'admissió que va atendre Alpha Pam aquell dia, que s'haurà de personar al Jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca el proper dilluns. Segons les fonts, de moment s'intenta esbrinar si aquest full de derivació va arribar a les mans dels sanitaris i si, en conseqüència, hi va haver una negligència mèdica.

Aquesta és la versió a la qual apuntà l'informe de la investigació feta per la Conselleria de Salut, en què es defensava que les dades emeses per la unitat de Can Picafort havien estat incloses en el sistema informàtic i que, per tant, els sanitaris hi havien tingut accés. Això no obstant, fonts de l'hospital confirmen que aquest no és el procediment usual, ja que normalment no s'inclou aquesta informació a la fitxa d'admissió.

La metgessa imputada arribà ahir als jutjats acompanyada del seu advocat, Jorge Lucarini; i del delegat de l'Hospital d'Inca del Sindicat Mèdic de Balears (Simebal), Antoni Salvà, que no pogué entrar a la sala. També hi foren presents l'advocat de l'IB-Salut i les dues lletrades de l'acusació particular, Victòria Mulet i Jimena Morlans.

Investigació

Les tres persones que han prestat declaració fins ara davant la jutge del jutjat d'instrucció número 2 d'Inca són les mateixes a les quals la Conselleria de Salut obrí un expedient disciplinari per aquest cas. Per tant, de moment les diligències se centren en el personal sanitari i no en les possibles responsabilitats polítiques apuntades per les entitats socials que s'han querellat contra el conseller de Salut, Martí Sansaloni, i altres responsables de la seva conselleria.

Cal recordar que Alpha Pam morí el 21 d'abril a causa d'una tuberculosi no diagnosticada, dues setmanes després d'haver acudit a l'hospital. El cas sortí a la llum gràcies a una denúncia interposada pel grup MÉS i, de moment, ha provocat a destitució del gerent de l'hospital Fernando Navarro, al qual s'acusà de ser el responsable que el centre hospitalari fes firmar compromisos de pagament a les persones que no tenien targeta sanitària, com era el cas del senegalès.

stats