Balears 24/08/2013

Els metges admeten llistes d'espera de dos anys que el Govern calla

A. A.
1 min

Palma.El que els responsables de la gestió sanitària mai no s'atrevirien a dir públicament, els metges mateixos de la sanitat pública balear ho escriuen habitualment en els seus informes. I ho viuen i pateixen els pacients cada dia.

Potser la demora mitjana per a una intervenció quirúrgica és "només" de 108,95 dies -quasi quatre mesos, que es diu aviat-, però la realitat és que la llista, en alguns casos, arriba als dos anys. "La llista d'espera actual és de dos anys", es diu en els informes d'Ana tant d'Urgències com de la consulta de Traumatologia. Aquestes dades no les dóna mai el Govern quan parla de les llistes d'espera, però hi són.

L'Executiu, quan el mes de juliol passat va fer públiques les llistes, matisà la demora mitjana per a intervencions quirúrgiques i assegurà que determinades operacions -les considerades prioritàries- es duien a terme més ràpidament. En els casos preferents, no s'espera, segons el Govern, més de 60 dies de mitjana. Aquests casos són els de patologies greus i oncològiques. I en els casos més greus (prioritat 1), afirmava la Conselleria de Salut que la mitjana era just de 17,2 dies.

En cap moment no es va precisar que també hi havia intervencions que superaven àmpliament la demora de 108 dies i que arribaven als dos anys. Això convé no dir-ho, segons sembla. Tanmateix, els pacients ho saben i ho pateixen.

I què passa amb pacients, com Ana, amb malalties greus que veuen com la seva siutació empitjora per altres patologies que les autoritats no consideren preferents? Idò que ha d'esperar dos anys.

stats