Societat
Balears 20/08/2013

Bauzá podrà decidir a qui premiar amb la Medalla d'Or de les Illes sense consultar ningú

La modificació del decret d'aquests premis, com també dels Ramon Llull, permetrà retirar la medalla a guardonats que siguin condemnats per la Justícia

Q. Torres
1 min

PalmaEl Govern balear ha fet públic l'avantprojecte de modificació del decret de concessió de les medalles d'Or de la Comunitat i dels premis Ramon Llull, amb l'objectiu inicial de permetre que a partir d'ara es pugui retirar una distinció a qualsevol guardonat que hagi estat condemnat per algun fet delictiu, amb sentència ferma, per la Justícia.

Tal com ja es deixà entreveure en el seu moment, aquesta mesura està dissenyada per llevar la distinció a Iñaki Urdangarin, en cas que finalment rebi una condemna ferma. Però també servirà per evitar que se'n donin de noves a ciutadans que hagin estat condemnats.

Ara bé, l'Executiu balear ha aprofitat per fer tres polèmiques modificacions. En primer lloc, José Ramón Bauzá es reserva la facultat d'atorgar les medalles d'Or segons el seu únic criteri i sense consultar ningú. Ara bé, el decret matisa que just ho podrà fer "per motius excepcionals".

En segon lloc, la modificació del decret serveix per aplicar la figura del jurat (que estava previst des de l'any 1984, en què es crearen els premis, però que anys més tard es descartà). Aquest estarà liderat pel conseller de Presidència, en aquest cas, el també vicepresident Antonio Gómez.

Finalment, el decret prohibeix entregar els premis a "cap autoritat de la mateixa comunitat autònoma" ni representants públics, excepte el rei Joan Carles I (a qui el decret cita textualment).

stats