Balears 07/09/2013

La vaga es manté i pren força la denúncia a Bauzá

L'aturada s'iniciarà dia 16 i ara els sindicats valoren acusar el president de prevaricació

Q. Torres
2 min

Palma.No només no s'apaivaga la vaga, sinó que la decisió presa ahir pel Govern encara l'encén més. Els sindicats i l'Assemblea de Docents consideren reforçada la seva posició després que el Tribunal Superior de Justícia els donàs ahir la raó (als sindicats STEI-i i UGT, autors dels recursos que provocaren la decisió judicial d'ahir) i després que el Govern empràs l'instrument del decret llei per intentar salvar el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) i poder-lo aplicar aquest mateix curs. Els docents mantenen la convocatòria d'aturada indefinida que s'iniciarà dia 16, dilluns, mentre que el proper dia 13, que és quan s'inicia el curs, es dedicarà a jornada de protesta, després que l'Executiu impedís iniciar-la aquell dia.

La vaga es manté, però, a més, els sindicats valoren l'opció d'interposar una demanda contra el president José Ramón Bauzá per presumpta prevaricació, perquè interpreten que s'ha pres una decisió injusta sabent perfectament que ho era. El cert és que la decisió del Govern, d'elevar a rang de llei una regulació que fins ahir es desenvolupava via decret, tanca la via del contenciós administratiu per actuar contra la normativa. Ara, bàsicament, només queda l'opció de la demanda per prevaricació o la del recurs d'inconstitucionalitat, que només pot formular el Defensor del Poble o 50 diputats o senadors.

Fonts jurídiques consideren raonable plantejar una denúncia penal per suposada prevaricació. Entenen que pot ser una decisió injusta presa tot i saber-ho perquè s'està emprant un instrument, com el decret llei, que no és el que correspon per regular aquesta qüestió i, sobretot, perquè s'està fent per eludir tots els requeriments de consulta i participació que, segons el Tribunal Superior, s'haurien d'haver seguit amb el decret anterior. De fet, el Govern ha estat tramitant el TIL a través d'un decret des de l'abril passat fins ahir, quan en només unes hores va canviar el rang de la norma al de llei.

Camps no hi veu motius

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, considerà que la decisió presa ahir, d'imposar el TIL sense cap dels procediments de consulta o diàleg que han dut el Tribunal Superior a suspendre'n l'aplicació, no provocarà més motius per a la vaga indefinida convocada pels sindicats i l'Assemblea de Docents. En aquest sentit, insinuà que els sindicats no volen negociar i anuncià que els convocarà la setmana vinent, però no per negociar l'aplicació del TIL sinó per parlar dels serveis mínims de la vaga (està obligada a fer-ho).

En contraposició al que pensa la consellera, la plataforma de docents i els sindicats constaten un increment de seguidors o d'afiliats favorables a la vaga en relació amb els que hi havia fa uns mesos. Actuacions com la d'impedir que els tres directors de Maó sancionats puguin fer classes o decisions com la de tirar pel camí del mig amb un decret llei, com es va fer ahir, han incrementat la indignació en part de la comunitat educativa i han fet augmentar els suports a la convocatòria de la vaga indefinida. Aquesta situació ja s'ha visualitzat aquests darrers dies amb les signatures recollides per l'Assemblea de Docents per poder oficilitzar la convocatòria d'aturada indefinida.

stats