ECONOMIA
Balears 08/07/2015

De l'eufòria a veure emigrar els fills: el Cercle Mallorquí de Negocis obre el debat

Neix una nova entitat d'empresaris i professionals que volen promoure el debat i crear consciència sobre el pèssim finançament

Jaume Perelló
2 min
D'esquerra a dreta, Eloi Pardo, Bartomeu Rosselló i Ricard Pla, a la presentació d'aquest matí.

Palma"Després de 50 anys d'efervescència econòmica, que ha provocat un creixement mai vist a Balears, ara resulta que els nostres fills han d'emigrar per trobar feina. Crec que és una situació que ens hem de començar a plantejar seriosament, perquè el nostre model està clarament en qüestió". Qui parla així és Bartomeu Rosselló, president del Cercle Mallorquí de Negocis, una entitat sense ànim de lucre que s'ha presentat avui en societat i que aspira a canalitzar les energies d'aquells empresaris i professionals que no es conformen a anar perdent renda i a la vegada patir les conseqüències d'una balança fiscal que castiga les Illes.

El Cercle Mallorquí de Negocis vol actuar com a agitador social i econòmic i "posar damunt la taula dades científiques per promoure el debat i per trobar la millor manera d'afrontar els reptes de la situació econòmica actual", explica el vicepresident, Eloi Pardo.

El rigor és un dels valors que mou aquest grup i per això es proposen com a prioritat analitzar els indicadors econòmics i les balances fiscals amb l'Estat, per generar anàlisi de qualitat que "permeti afavorir el nostre desenvolupament econòmic, social i cultural, i posant aquesta anàlisi a l'abast dels ciutadans, els empresaris i els representants polítics".

El pèssim finançament de Balears és un dels temes que més preocupa aquest col·lectiu, "perquè uns hem anat perdent i d'altres, com Extremadura, han anat guanyant recursos públics de l'Estat", ha dit Ricard Pla, vocal i un dels impulsors del Cercle Mallorquí de Negocis.

De moment, una trentena d'empresaris i professionals s'han unit per tirar endavant aquest col·lectiu, amb l'ànim "de ser molts més, especialment aquells que els preocupi el futur econòmic i social d'aquesta terra, que necessita reflexió, debat i perdre la por i els complexos. Els mallorquins sovint en tenim i no ens reconeixem les nostres grans capacitats", ha dit Bartomeu Rosselló.

S'han d'apostar per la transferència de coneixement, a partir d'experiències exitoses, i el suport a l'emprenedoria turística, per tal de millorar "un model que clarament té problemes, si s'observa com la renda per habitant ha anat perdent posicions des del lideratge que tenia fa anys", asseguren els impulsors del Cercle.

Pels promotors d'aquest col·lectiu, les euroregions, com la de l'arc mediterrani, "han de ser tingudes en compte com a espais econòmics que poden jugar a favor de Balears, que hi ocupa un lloc privilegiat", ha afirmat Bartomeu Rosselló, qui ha assegurat que un altre dels objectius del Cercle és fomentar la regeneració política i un canvi social per aspirar a un model més just i equitatiu.

Pel que fa a l'estructura, el Cercle es basa en Mallorca "perquè cada illa té la seva idiosincràsia i realitat", però també es proposen col·laborar amb entitats de cada una de les Balears i amb la resta de Països Catalans, han dit els impulsors.

Aquest divendres, el Cercle es presentarà en societat a les 19 h al Centre Bit Raiguer d'Inca amb una conferència del president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, que ha donat suport al naixement del Cercle Mallorquí i que plantejarà la qüestió de 'Catalunya se'n va. Com repercutirà en l'economia de l'Euram i, en particular, a Mallorca?'.

stats