MEDI AMBIENT
Balears 24/08/2016

Els iots han arrasat 200 hectàrees de posidònia a Eivissa

Podem exigeix "celeritat màxima" en la presa de mesures per evitar la destrucció quasi irreversible de les praderies

Armando Tur/ Cristina Sastre
3 min
Una pradera de posidònia de la Mediterrània. / FMANU SAN FELIX

Eivissa/ PalmaLa platja de Talamanca, a Eivissa, és el clar exemple d'allò que passa aquest estiu a moltes costes eivissenques. Centenars de vaixells fondegen les àncores sobre immenses praderies de posidònia que, a més, estan reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 1999. Segons el biòleg Manu Sanfelix, els iots que fondegen davant Vila podrien haver arrasat unes 200 hectàrees de posidònia.

En aquest sentit, la representant de Podem al Consell de Mallorca i Consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha explicat que “el fet que un sol vaixell es pugui emportar milers de metres quadrats d'aquesta planta aquàtica és una aberració” i ha recordat que “l'obligació de les administracions i, en última instància, dels seus responsables polítics, és protegir la seva gent i conseqüentment el seu territori”.

Espeja, a més, ha recordat que la posidònia “és una espècie de vital importància per a l’ecosistema litoral mediterrani” i que d'ella “depèn la supervivència de més de 1.400 espècies, protegeix la costa i és indicadora de bona qualitat de l'aigua. Les praderies de posidònia són l'equivalent a un bosc en l'ecosistema terrestre”.

D’altra banda el representant de Podem al Consell de Menorca i Conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Javier Ares, ha explicat que en el cas de l’illa de Menorca “existeixen queixes sobre els fondejos a la reserva marina del nord i no els podem solucionar ja que no hi arribem amb la vigilància”. Ares, a més, ha assegurat que “la posidònia ens dóna oxigen, conforma la sorra de les platges, i és un element fonamental i va abans que l'economia”.

Arrel de les declaracions aparegudes als mitjans de comunicació en les que el regidor de Platges de l'Ajuntament de Sant Josep (Eivissa), Josep Cardona, va assegurar que "regular el fondeig sobre les praderies de posidònia és una mesura molt dràstica perquè fondejar només sobre sorra no cobreix la demanda”, des de Podem Illes Balears han volgut manifestar "la profunda decepció i rebuig per aquestes declaracions" i ha recordat que els càrrecs polítics també són els encarregats de vetllar pel territori. Per això, Sandra Espeja ha assegurat que “el simple fet de justificar la destrucció d'un dels aspectes més valuosos de les nostres illes pel simple fet de que hi ha molta demanda és vergonyós”.

"És essencial que al municipi de Sant Josep hi hagi una regulació del fondeig de manera immediata, ja que sense la posidònia les aigües cristal·lines de les Pitiüses es convertiran en una claveguera i llavors ja no hi haurà demanda de cobrir", ha declarat la formació.

Alguns vaixells sobre la costa de Talamanca. / ARMANDO TUR
Destrucció quasi irreversible

L’agrupació del municipi d’Eivissa de Podem ha demanat a l’Ajuntament “celeritat màxima” en la presa de mesures per evitar la destrucció quasi irreversible de les praderies de posidònia situades a les dues platges del municipi: Talamanca i Figueretes. “Cada dia de retard en l’establiment de boies ecològiques són molts metres quadrats de posidònia destruïda per sempre”, ha assenyalat la secretària general de Podem a Vila, Glòria Santiago, qui també ha demanat que s’ampliï el Pla de fondejos inicial.

Podem ha recordat que la destrucció d’aquest ésser viu representa “un dany incalculable per a la biodiversitat de l’illa” i que la situació actual és una conseqüència de la “situació de deixadesa que s’ha produït tant amb el PP com amb el PSOE”.

Boies ecològiques

Per fer front a aquest problema, diversos consistoris ja s’han pronunciat sobre la necessitat d’instal·lar boies ecològiques com a manera de trobar l’equilibri entre l’activitat nàutica i la preservació de les praderies. De moment, però, sembla que no està previst demanar que es limiti el nombre d’embarcacions que poden entrar dins una cala.

stats