MEMÒRIA JUDICIAL
Balears 05/04/2014

Els jutjats reberen 10.000 casos menys el 2013

El Col·legi d’Advocats ho atribueix a unes taxes “excloents i immorals”

Jaume Perelló
3 min

PalmaLa justícia balear va veure com el 2013 es registraven 10.000 assumptes menys que el 2012. Una davallada que situa el nombre total de nous expedients en 218.768, una xifra inferior fins i tot a la de l’any 2008, quan ja havia començat la crisi i, per tant, es dispararen els litigis en diversos àmbits, com per exemple en la jurisdicció social.

Les dades de la memòria judicial del 2013 evidencien que els ciutadans acudiren menys a la justícia. Baixa un 9% el nombre d’assumptes civils registrats, mentre que en el contenciós administratiu el descens va ser especialment significatiu, d’un 31,9%, i d’un 5,3% en el social.

A la pregunta de si aquest descens té a veure o no amb l’aplicació de taxes, respon en part el fet que l’ordre penal -no afectat per la mesura imposada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón- només va davallar un 2,19%.

En opinió del president del Tribunal Superior de Justícia, Antoni Terrasa, que ahir va presentar la memòria judicial, “no es pot establir una relació directa. Caldria anar àrea per àrea, perquè hi intervenen altres factors, i no m’atreviria a dir que és així”, va explicar.

En canvi, el Col·legi d’Advocats ho té ben clar. El degà, Martín Aleñar, va assegurar que les dades de la memòria judicial confirmen “l’existència a les Illes d’un seriós retrocés en el dret a la tutela judicial efectiva”, provocat, en opinió seva, per unes taxes “excloents i immorals”.

Un 23,3% menys de civil

Malgrat que va assegurar que no tot el descens experimentat en el nombre d’assumptes registrats és atribuïble a les taxes, Martín Aleñar considera que és precisament en les jurisdiccions en què aquestes s’apliquen on més ha disminuït l’entrada d’assumptes. A més, “s’aprecia clarament que el descens més acusat s’ha produït en la interposició de recursos”.

En aquest sentit, va posar com a exemple la reducció un 23,3% dels assumptes ingressats en les seccions civils de l’Audiència Provincial. “Aquest és potser l’efecte més clar d’unes taxes que són caríssimes i especialment desorbitades en segona instància”, va sentenciar Aleñar, per qui “centenars de ciutadans s’han vist exclosos del seu accés als tribunals per no poder pagar unes taxes absolutament desproporcionades”.

Per la seva banda, Terrasa va afirmar que “en tot cas les taxes haurien d’evitar els judicis innecessaris, però no impedir aquells que són necessaris”.

La bona notícia sens cap dubte és l’increment de l’eficiència judicial, que es materialitza en “només” 68.990 assumptes pendents a finals de 2013, quan l’any havia començat amb 73.775 de pendents. La tendència, en aquest aspecte, millora no només perquè hi hagi menys assumptes registrats, sinó perquè s’han reforçat diferents sales i jutjats. “És una bona dada estadística que conviu amb una situació de demora en la resposta, que en assumptes civils és de més de cinc mesos; en el penal ens torbam menys de tres mesos, i en contenciós administratiu i social, més d’un any i sis mesos, cosa que és totalment insatisfactòria”, va dir Terrasa.

“Els jutjats socials i el contenciós administratiu de Palma són els més saturats”, admeté el president, que explicà que tot i la davallada d’expedients hi ha una sobrecàrrega de feina acumulada i, per tant, “són necessaris reforços a Palma, encara que no en altres jutjats socials i contenciosos, on no hi ha saturació”.

També hi ha un important embós en les seccions penals de l’Audiència Provincial, “perquè hi ha assumptes molt voluminosos, amb molts imputats, i a més aquestes seccions s’han de desplaçar periòdicament a Menorca i a Eivissa. Per tot això, caldria afegir una tercera sala penal a l’Audiència”, digué.

Tot i així, l’esforç dels magistrats ha estat important, tenint en compte que a finals de 2013 només hi havia 871 casos pendents, la xifra més baixa des de 2007, amb una baixada del 20% d’expedients no resolts.

Sobre els problemes que hi va haver a les seccions penals de l’Audiència el 2012, quan diversos jutges de gran experiència demanaren trasllat per la sobrecàrrega de feina, el president va dir que la situació ha millorat, perquè no hi ha hagut més sol·licituds i, a més, hi ha reforços que ajuden a pal·liar la situació.

La memòria presentada ahir destaca la davallada d’assumptes pendents de resoldre, que es xifra en 68.990 a finals de 2013, un 10,14% menys que els 73.775 que hi havia a principis d’any i dels 85.505 que hi havia a principis de 2012.

stats