EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 25/10/2014

La justícia reafirma que el TIL no es pot imposar aquest curs

El TSJIB desestima el recurs del Govern i sols el Suprem pot salvar la normativa trilingüe de Bauzá

Antònia Artigues
3 min

PalmaTot i que en la pràctica el TIL ja està suspès en la majoria de centres escolars de les Illes Balears, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha validat aquesta suspensió per al curs 2014-15 en rebutjar els recursos de reposició plantejats per l’Executiu contra la suspensió de l’ordre d’aplicació del TIL decidida el 24 de setembre passat. La suspensió cautelar queda confirmada.

La Sala Contenciosa Administrativa ha desestimat els recursos del Govern contra les interlocutòries que decretaren la suspensió de l’ordre d’aplicació del TIL per a aquest curs, de manera que, a partir d’ara, l’aplicació del TIL està suspesa i confirmada per ordre judicial, no únicament per la interpretació que en poguessin fer els sindicats i els centres escolars.

Nova victòria sindical

La suspensió ara validada s’acordà en el marc dels recursos interposats per la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears, Docents per la Democràcia, STEI-UGT i CCOO contra l’ordre d’aplicació.

En l’esfera judicial, per ara la batalla l’ha perduda el Govern i la principal conseqüència és que el TIL no pot ser imposat a cap centre aquest curs. Tot i que en pronunciar-se recentment sobre l’abast de la suspensió de l’ordre el TSJIB digué que afectava just els projectes que encara no estiguessin aprovats quan es decretà la suspensió de l’ordre el 24 de setembre, allò cert és que res no ha pogut impedir que fins i tot els centres que ja tenien el TIL aprovat deixassin també d’aplicar-lo i, de fet, el Govern així ho ha assumit.

Els arguments

El TSJIB, per ratificar la seva decisió de mantenir la suspensió de l’ordre de desenvolupament del TIL, assegura que seria “una contradicció” si, després de resoldre que el decret del TIL és nul, “permetés amb tota naturalitat que les disposicions i actes posteriors realitzats a la seva empara (com ara l’ordre l’efectivitat de la qual es discuteix davant la Sala) desplegassin els seus efectes sense restricció” i com si la declaració de nul·litat no existís.

En opinió dels magistrats, és necessari mantenir la suspensió de l’ordre per assegurar l’efectivitat de la futura sentència sobre si l’ordre és o no ajustada a dret. I, en aquest sentit, el tribunal diu que aquesta futura sentència “quedaria inútil si es permetés que aquesta ordre desenvolupàs els seus efectes com si res”. En aquest punt, a més a més, la Sala deixa entreveure que, una vegada que la seva sentència sobre el decret del TIL ha estat anul·lativa, també és bo d’endevinar quin sentit tindran les sentències que analitzaran el fons de l’ordre del TIL.

La Sala apunta que és cert que la sentència sobre el decret del TIL no és ferma (pel recurs de cassació del Govern), però no es pot esperar la sentència del Suprem perquè podrien produir-se situacions que llavors esdevindrien irreversibles.

No hi ha efectes negatius

Així mateix, la Sala rebutja que la suspensió de l’ordre tingui uns efectes irreversibles i negatius en els resultats del curs escolar i que obligui a una modificació i canvis d’organització i materials.

Així, recorda que l’Administració ha dit que just restaven per aprovar el TIL 66 centres (cosa que els centres negaven) i afegeix que aquests serien els afectats per la suspensió i que la resta “poden continuar” (no ho imposa), sense que la mesura cautelar sigui la causa d’una eventual alteració de la programació en curs.

Com es pot veure, en cap moment el TSJIB no diu que els qui tenien el TIL aprovat abans del 24 de setembre estiguin obligats a aplicar-lo, sinó que simplement es pot interpretar que el poden mantenir.

Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears afirma que “els perjudicis a l’interès general derivats de la mesura cautelar no són catastròfics com augura l’Administració”. Almenys no ho serien tant, matisa el tribunal, com els que es causarien si cotinuassin endavant amb unes programacions i projectes pels quals la sentència sobre l’ordre de desenvolupament ja arribaria clarament tard.

Ara, una vegada desestimats els recursos contra la suspensió de l’ordre d’aplicació, just queden dos litigis en marxa sobre el TIL. D’una banda, el Govern ha presentat recurs de cassació contra la sentència que anul·la el decret del TIL. En aquest cas, l’assumpte queda en mans del Suprem que, primerament, es pronunciarà sobre si accepta o no a tràmit el recurs, abans d’entrar a analitzar els arguments del Govern en defensa del TIL. D’altra banda, en el TSJIB queda pendent la sentència sobre si l’ordre de desenvolupament del TIL, suspesa de manera cautelar, és o no ajustada a dret.

stats