TOCAR TERRA
Balears 22/09/2017

Els joves i el camp a les Balears

La distribució territorial és una mica enganadora, ja que a Menorca és probablement on hi ha una mitjana d’incorporacions amb més perspectiva empresarial

Mateu Morro
3 min
Els joves i el camp a les Balears

Son Jover

Fes de fa 10 anys elabora formatges de llet ecològica d’ovella

La formatgeria de Son Jover, al peu del puig de Santa Magdalena d’Inca, des de fa 10 anys elabora formatges de llet ecològica d’ovella. L’elecció va ser a favor de l’ovella roja mallorquina, una raça del país que té una bona aptitud lletera, en especial per l’excel·lent qualitat de la seva llet. A Son Jover elaboren formatge tendre, semicurat, curat i formatge tou (un formatge blan semblant al camembert). També adesiara elaboren iogurts i s’estan preparant per comercialitzar llet del dia. Tot i això, han incorporat a l’explotació una guarda de cabres per poder elaborar formatges de llet de cabra, fet que ha estat possible gràcies a la incorporació a l’activitat agrícola i ramadera familiar d’Antoni Seguí Villalonga, fill d’Antoni i Margalida, fundadors de la formatgeria. Ara Son Jover disposa d’un ramat seleccionat i d’instal·lacions adequades per continuar la tasca començada fa deu anys.

‘Es Merca’

De majoristes de fruites i hortalisses productors directes

El sector hortícola mallorquí està en un moment de canvis i replantejaments, sobretot perquè se n’està reestructurant la composició empresarial en un context de molta competència amb tota la producció que ens arriba de fora. Una de les empreses que està emergint en aquest nou panorama és Es Merca, que de ser inicialment tan sols uns majoristes més de fruites i hortalisses han passat a ser productors directes i així poden cobrir tot el cicle; allò que se’n sol dir “del camp a la taula”. Aquest replantejament ha estat possible, entre altres coses, per la presència de dos joves amb iniciativa, Bernat Lliteres i Joan Méndez, que ja conren més de cent quarterades d’hortalisses. Es tracta d’una dinàmica empresarial nova, a la recerca d’una consolidació en el mercat i amb una important capacitat productiva.

Joves agricultors

Aquestes incorporacions es beneficien d’una línia d’ajudes

Tant l’exemple de Son Jover com el d’Es Merca ens pot servir per destacar la important renovació que s’està produint en el camp balear amb la incorporació de noves fornades de gent jove. Aquestes incorporacions de joves agricultors es beneficien d’una línia d’ajudes que gestiona la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, molt millorada, que ha tingut una evolució positiva. Amb un poc més de dos anys s’han incorporat uns 200 joves (120 a Mallorca, 60 a Eivissa i Formentera i 20 a Menorca). La distribució territorial és una mica enganadora, ja que a Menorca és probablement on hi ha una mitjana d’incorporacions amb més perspectiva empresarial, però en tot cas és expressiva d’una voluntat de recuperar terreny a les Pitiüses. Els joves incorporats cobreixen tot l’espectre productiu, molts d’ells seguint les passes de les explotacions familiars, altres iniciant projectes propis.

Recuperar conreus

La ‘Xylella’ serà el gran tema d’anàlisi i discussió

La presència de la Xylella a les Balears, àmpliament difosa i amb conseqüències observables a simple vista -sobretot per ara en els ametlers, però no tan sols en aquests arbres- és i serà en els pròxims mesos el gran tema d’anàlisi i discussió del nostre món agrari. Almenys per a tots aquells que tinguin a veure amb conreus de plantes llenyoses. De tota manera, un cop resolta la qüestió de l’aprovació del Pla de contenció de banda de la Unió Europea, fet sens dubte molt positiu, es van fent més presents aspectes que fins ara no havien estat tan prioritaris. D’una banda, hi ha plantejada tota la qüestió de les respostes fitosanitàries i de bones pràctiques agrícoles per combatre la plaga. D’altra banda, hi ha les mesures de suport al sector per tal de recuperar la seva capacitat productiva. Aquest darrer aspecte, que no es pot desvincular del primer, és el que a hores d’ara va prenent més entitat. Hi ha propostes i hi ha camins transitables com per aconseguir resultats.

Formatge de Menorca

El 2016 ha passat a ser de 676 tones, amb un increment del 70%

El volum de comercialització dels formatges de Menorca amb denominació d’origen és una de les xifres positives que en els darrers 10 anys s’han produït en el camp balear. Així l’any 2006, segons l’IQUA, es comercialitzaren 397 tones de formatge de Menorca artesà, i en el 2016 la comercialització d’aquesta categoria de formatges ha passat a ser de 676 tones, amb un increment de més del 70% del volum de formatge venut. El total de formatge menorquí comercialitzat (artesà i no artesà) és de 2.496 tones l’any 2016. El formatge artesà, òbviament de més qualitat que l’industrial, va avançant i ja hi ha 42 formatgeries que l’elaboren, tot i l’any 2006 sols eren 27. És una tendència clara que es va contrastant any darrere any.

stats