SEGURETAT
Balears 24/04/2016

El jihadisme avança tímidament a l’Estat

Un periodista revela el mapa que utilitza Interior per detectar l’aparició de possibles extremistes

Jaume Vinyas
3 min
El jihadisme avança tímidament a l’Estat

PalmaLa detenció d’un suposat jihadista a Palma i un reportatge del diari sensacionalista Bild han encès les alarmes, aquesta setmana, pel perill de patir un atac terrorista. Però res més lluny de la realitat. Almanco així ho pensa un dels principals experts de l’Estat en matèria d’islam i seguretat. El periodista Ignacio Cembrero acaba de publicar un llibre molt revelador sobre aquest tema. La España de Alá (La Esfera de los Libros) és una de les anàlisis més completes que s’han fet sobre la presència de musulmans a l’Estat i la seva integració. En una conversa telefònica amb l’ARA Balears, Cembrero explica que “el risc d’atemptat és baix”, si bé “cal anar alerta”. Amb les dades a la mà, Espanya presenta menys risc que països veïns. Per exemple, les autoritats només han detectat 160 ciutadans que hagin viatjat a combatre a Síria o a l’Iraq. A França, n’hi ha 1.700; al Regne Unit, 800, i a Bèlgica (país molt més petit), uns 540. Cembrero creu que “hi ha un cert grau d’histèria i exageració” i no té inconvenient a assenyalar a qui en considera responsable: el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. “Crea una alarma innecessària”, assegura.

Tres focus calents

Una de les revelacions més interessants del llibre és l’existència d’un “mapa secret de la radicalització” que compon el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), organisme que depèn del Ministeri de l’Interior. A partir de diversos paràmetres (nombre d’immigrants, mesquites, detencions practicades, incidents islamòfobs, informes d’intel·ligència...) i un algoritme secret, el mapa assenyala els indrets amb més risc d’acollir ciutadans radicalitzats. Cembrero ha aconseguit els resultats per províncies, tot i que el nivell de detall arriba als barris. “Això no vol dir res, perquè després se’ls escapen”, comenta amb certa mordacitat. Els resultats, en tot cas, situen el focus de risc a la costa mediterrània amb un líder clar: Barcelona i, més concretament, la seva perifèria. Altres zones de risc són Madrid i la regió de Múrcia, on l’autor del llibre ha conegut “petits guetos”.

Balears es troba a la zona alta de la classificació. Només la superen les províncies de Girona, Tarragona, València, Alacant, Granada i Cadis. Aquesta darrera província és, precisament, on Cembrero veu més probable que un suposat comando jihadista planejàs un atemptat. “És per les bases” nord-americanes a Rota, on resideix el braç armat de l’Africom, el comandament nord-americà per operar a l’Àfrica. En aquest sentit, un tercer possible objectiu seria Sevilla, que també acull bases nord-americanes. Amb tot, subratlla que, fins i tot, Barcelona queda lluny, en probabilitats, del risc de patir un atemptat respecte d’altres capitals com Londres, Berlín o, fins i tot, Viena. “Qualsevol ciutat espanyola és a la coa dels índexs de risc europeus”, afirma.

Primera generació

Un dels aspectes que Cembrero destaca en el seu llibre és que bona part dels gairebé dos milions de musulmans que hi ha a l’Estat pertanyen a la primera generació d’immigrants, generalment poc propícia a radicalitzar-se. “Són els que s’instal·len, lluiten per una feina, per integrar-se. El perill apareix a la segona i, sobretot, la tercera generació”, diu, com s’està observant en països com França i Bèlgica. Malgrat que considera que la situació a Espanya és tranquil·la, adverteix que “cal anar alerta”. “Sent discursos preocupants en alguns dels tombs que faig per Barcelona, Ceuta o Melilla. T’expliquen que el que es diu de Daesh no és cert i imagín que quan me’n vaig diuen coses més fortes. No és tranquil·litzador”, conclou Cembrero.

stats