PATRIMONI
Balears 14/07/2015

Les inversions de Madrid, pendents d’una pròrroga

El Consell demanarà més temps per fer possible Bellpuig i el Centre de Fotografia Toni Catany, entre d’altres

M. Bonnín
3 min
El Castell de Santueri, a Felanitx, no es va arribar a expropiar.

PalmaEl Consell de Mallorca demanarà una pròrroga a Madrid per fer possibles les inversions estatutàries que havien de servir per executar projectes com el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, la rehabilitació del monestir de Bellpuig o la rehabilitació de Can Weyler, entre d’altres.

Aquesta és una passa necessària si es volen aprofitar aquests doblers, ja que el termini per tenir acabats els projectes finalitza el 2016. “Negociar amb Madrid és la prioritat”, indicà Joan Font (MÉS), que la legislatura passada s’encarregava dels temes de patrimoni des de l’oposició.

Aquestes inversions provenen de dos convenis signats entre l’Instituto de Turismo de España (Turespaña) i el Govern els anys 2009 i 2010. Estaven incloses en dos paquets de 20 i 30 milions d’euros, respectivament, destinats a finançar “infraestructures turístiques” també a les altres Illes, com el centre d’interpretació S’Enclusa de Menorca o el centre de Formació Ambiental Can Marines, a Eivissa. El Govern rebia els doblers i els havia de repartir entre els consells insulars, una vegadaels projectes ja estaven executats.

En el cas de Mallorca, la manca d’iniciativa institucional i les restriccions pressupostàries al Consell han deixat les inversions entregingudes.

Centre Toni Catany

El Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (Llucmajor) disposa d’un projecte bàsic des de fa vuit anys i 4,3 milions d’euros de l’Estat aturats des de fa quatre anys. La fundació encarregada de vetllar pel seu llegat, creada després de la mort de l’artista (1942-2013), està disposada a cedir la casa de Catany per afavorir que les obres comencin com més aviat millor, amb dues condicions clares: que es dugui a terme el projecte i que s’hi destinin tots els doblers disponibles, explica Miquel Bezares, president de la Fundació Toni Catany. Aquest apunt és destacable, ja que el Consell va desbloquejar tan sols un milió del total, per dur a terme la restauració de la casa veïna de Tomàs Montserrat, és a dir, per iniciar una part del projecte. La institució insular ho anuncià en premsa el març passat, un any després que se’n començàs a parlar, però encara no s’ha fet cap passa al respecte.

Bellpuig, Santueri, Can Weyler

La pròrroga també ha de servir per fer possible altres projectes previstos que han quedat dins el calaix. Un d’ells és la restauració i posada en marxa de l’antic monestir de Santa Maria de Bellpuig (Artà). Hi ha 1,1 milions d’euros disponibles per al projecte, que arrossega des de l’any 2001, quan es convocà un concurs d’idees per construir-hi un centre de documentació i interpretació del repoblament a Mallorca.

L’Ajuntament d’Artà té clar que aquesta serà una de les primeres reclamacions que es farà als nous governants. “Volem que s’actuï d’una vegada”, indicà Manolo Galán, regidor socialista del Consistori.

La intervenció per convertir casal gòtic de Can Weyler (Palma) en un centre de dinamització turística i cultural es va projectar l’any 2010. El conveni acordà invertir-hi 3,1 milions d’euros, una part dels quals servirien per a la compra de l’edifici i l’altra, per a la seva rehabilitació. Si bé la compra es va fer efectiva durant el mandat passat, manca posar en marxa la rehabilitació de l’edifici.

Finalment, el cas del castell roquer de Santueri és diferent. El conveni amb Turespaña li atorgava 1 milió d’euros que s’havien de destinar a compar, rehabilitar, adequar i explotar la fortalesa. El castell va obrir al públic a principi de l’any passat, després que la propietat hi invertís 600.000 euros per fer-hi millores. El Consell es va comprometre a reclamar els doblers de Madrid, però de moment no entra en els plans de la propietat que aquest pugui arribar a ser de titularitat pública.

stats