TOCAR TERRA
Balears 19/08/2017

Una horta capaç de treure bons productes

Toni Gori és un pagès campaner que està lluitant per defensar els seus productes, que responen a la tradició hortolana campanera, que sempre ha estat d’una gran qualitat

Mateu Morro
3 min
Els tècnics diuen que és important una bona gestió del sòl per combatre la Xylella.

Pràctiques contra la ‘Xylella’

El Govern ha publicat un fullet per la prevenció

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha publicat un fullet dedicat a les bones pràctiques agronòmiques per la prevenció de la Xylella fastidiosa. Els tècnics diuen que és important una bona gestió del sòl que persegueixi mantenir el terreny lliure de vegetació adventícia o espontània (males herbes) tant a les zones de cultiu com a les adjacents. Es recomanen labors superficials amb el cultivador durant els mesos de primavera per eliminar els refugis dels insectes que transmeten el bacteri. També és aconsellable aplicar un pla de fertilització adequat i són molt recomanables els recs de suport en els conreus de secà. Cal aplicar també exsecallades ben fetes, que formin bé l’arbre, aplicant productes sobre els talls més severs per tal de segellar i cicatritzar les ferides de les soques.

Alfals per a les vaqueries

Unes 20 finques són beneficiàries d’aquesta mesura de suport

Semilla ha iniciat la campanya de subministrament subvencionat d’alfals deshidratat embalat cap a les explotacions de vacum de llet de Mallorca situades sobre l’aqüífer Campos-ses Salines, que en el seu moment varen deixar de regar per tal de no sobreexplotar-lo més. Es tracta d’un alfals de primera categoria, distribuït en bales de 750 kg, que s’han de subministrar a les mateixes finques que, en un nombre aproximat de 20, són beneficiàries d’aquesta mesura de suport. Es preveu que la campanya acabi a final d’octubre. La situació d’extrema fragilitat del sector lleter mallorquí ha fet necessària aquesta mesura d’ajuda, que d’una manera molt eficaç redueix els costos de l’alimentació animal a les vaqueries.

L’horticultura integrada

La superfície agrícola que en fa deu estar entre 3.500 i 4.000 ha

L’agricultura integrada és un model que es planteja combatre les plagues vegetals de manera respectuosa amb el medi ambient i, d’aquesta manera, es col·loca a mig camí entre l’agricultura ecològica i la convencional. A les Illes Balears la superfície agrícola que fa producció integrada deu estar entre 3.500 i 4.000 hectàrees; és una superfície petita, tant amb relació a la superfície agrària total de les Illes com amb relació al conjunt de l’agricultura integrada a l’Estat, però el més significatiu de les xifres balears d’agricultura integrada és que d’aquestes 3.500/4.000 hectàrees, més de 1.000 són d’hortalisses, un àmbit agrari molt productiu. Aquesta singularitat col·loca les Balears com la quarta comunitat autònoma de l’Estat en producció integrada d’hortalisses (i els primers en col, ceba, albergínia, pebre i síndria), amb superfícies reduïdes, però que són un indicador de la subsistència d’una diversitat hortícola a la nostra comunitat autònoma i de l’esforç dels pagesos per adaptar-se a noves pràctiques innovadores.

Carn d’oví

La raça mallorquina i la roja presenten bons valors

La Conselleria, a través de l’IRFAP, va presentar els resultats de l’estudi que ha duit a terme de la caracterització, revaloració i anàlisi de la carn d’oví de les races autòctones mallorquines. Es tracta d’un treball de la investigadora Rosario Gutiérrez Peña que conclou que la carn dels xots de la raça mallorquina i de la raça roja mallorquina presenten bons valors nutricionals. Dels sistemes estudiats, diuen que el tradicional de l’illa (xot de pes mitjà i alimentació basada en el pastoreig) és el que presenta millors resultats de qualitat. Aquest treball ha estat complementat per un estudi sensorial de la carn de me mallorquí efectuat per la doctora Susana Simal, de la UIB, que ha corroborat les bones característiques d’olor, aroma i textura d’aquestes carns d’ovelles de races autòctones.

Toni Gori

L’estiu és quan té més sortida la seva producció

Toni Gori és un pagès campaner que està lluitant per defensar els seus productes, que responen a la tradició hortolana campanera, que sempre ha estat d’una gran qualitat. En Toni ha triat com a fórmula comercial la venda directa, sense intermediaris, i té el seu punt de venda ran de la carretera Campos-sa Ràpita. L’estiu és el moment de l’any en què té més sortida la seva producció i, per això, ell ja enfoca la planificació dels conreus amb vista a poder tenir una bona diversitat de fruites i hortalisses de temporada i així poder fer front a la demanda que se li dispara en aquests moments. La gent que s’hi atura hi sol tornar, ja que els productes gustosos, amb la frescor d’allò que es compra a qui ho ha tret de la terra amb les seves mans, agraden molt. Toni Gori s’ha adherit al registre de venda directa de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i el seu establiment en mostra el distintiu.

stats