IMMOBILIARI
Balears 28/08/2013

Les hipoteques encara no han tocat fons

Al juny es firmaren 414 operacions a Balears, un 50% menys que el mes de juny de 2012

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.La firma d'hipoteques és un indicador eloqüent i representatiu de la crisi espanyola, perquè posa en comú dos símptomes amb el mateix origen i que es retroalimenten: la paràlisi del mercat immobiliari i la sequera de crèdit. Per això, les estadístiques de concessions de crèdits hipotecaris del juny que va fer públiques ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE) permeten veure fins a quin punt el sector immobiliari i el bancari han quedat tocats per la crisi.

En el cas de les Illes Balears, les hipoteques sobre habitatges s'han desplomat un 50,4% al juny, respecte del mateix mes de l'any 2012, amb un total de 414 operacions realitzades.

Així, el descens interanual de maig va ser més acusat que el de maig de 2012, quan les hipoteques a Balears varen caure un 33,6%, i també major que el d'abril, quan es varen reduir un 29,4%.

Aquesta caiguda del 33,6% situa l'Arxipèlag amb una variació més negativa que la mitjana estatal, que va experimentar un descens de les hipoteques sobre habitatges del 29,1%.

Això vol dir que el ritme a què s'encongeix el mercat hipotecari és equiparable als pitjors moments de la crisi. El 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària, la caiguda va ser del 50%. L'any anterior, la davallada -un avançament de la crisi, com a conseqüència de les primeres notícies de la crisi de les subprime als Estats Units- va ser del 18,77%. A Catalunya, la baixada des del 2006 és del 90%.

L'Euríbor cau, però l'interès no

Tot i que les dades corresponen al juny, just el mes en què l'Euríbor marcava mínims històrics i se situava per sota del 0,5% -el preu oficial dels doblers des del maig-, l'interès mitjà de les noves hipoteques va pujar un 2% respecte al mateix mes del 2012, i es va situar en el 4,43%: un diferencial de gairebé quatre punts amb l'Euríbor.

"L'estratègia de les entitats és mantenir els seus marges de manera artificial apujant diferencials, i això ha substituït les clàusules terra", va afirmar el director del gabinet d'estudis de Pisos.com, Manuel Gandarias. L'expert va considerar també que la caiguda de les hipoteques respon a l'estratègia dels bancs d'"alliberar els actius que tenen en propietat donant només el vistiplau a compradors d'absoluta solvència".

D'altra banda, el portal immobiliari fotocasa.es va fer públics ahir els preus del lloguer. A les Illes, ha experimentat al juliol una caiguda del 0,3 per cent en comparació amb el mes anterior i s'ha situat en 6,92€/m2 al mes.

Aquest preu es troba un 2,5 per cent per davall de la mitjana estatal, que al juliol és de 7,10€/m2 al mes. A més, quant al rànquing de comunitats autònomes amb el preu mitjà de l'habitatge de lloguer més alt al juliol, Balears ocupa la cinquena posició. Per davant es troben el País Basc, Madrid, Catalunya i Navarra, amb preus mitjans entre els 9,75€/m2 al mes del País Basc i els 6,98 €/m2 al mes de Navarra.

stats