Balears 20/03/2017

Els funcionaris acusats de torturar un reclús neguen els fets

Dos dels treballadors del centre penitenciari involucrats en la presumpta agressió han declarat que l'intern s'autolesionà

Anna Schnabel
2 min
Una imatge de la presó de Palma.

PalmaLes notícies sobre denúncies per tortures a la presó de Palma han deixat de ser una excepció: la premsa es fa ressò de maltractaments físics i verbals, manca d'atenció mèdica, dificultat per aconseguir permisos i molt més. Al revers d'aquestes informacions, el Sindicat de Funcionaris (CSIF) ha denunciat també en diverses ocasions presumptes agressions dels presos i manca de mitjans i recursos humans. Sembla que la direcció, renovada des de fa un mes i busques, no camina tampoc amb pas ferm cap a una solució.

Relats enfrontats

Precisament aquest dilluns han declarat davant el Jutge d'Instrucció número 11 dos dels funcionaris que presumptament agrediren el pres britànic James Langford, que el juliol de l'any passat denuncià tortures al centre penitenciari. Segons fonts presencials, aquests han declarat que l'intern és una persona molt conflictiva, que en aquell moment rebia tractament psiquiàtric i que no l'apallissaren mai, sinó que aquest s'autolesionà.

Langford, que compleix una pena de presó de 3 anys per tràfic de drogues, va declarar el novembre davant el jutge que el dia dels fets fou conduït a una cel·la d'aïllament sense previ avís ni sense ser visitat abans pel metge, com se sol fer. El van fer despullar-se per inspeccionar-lo davant molts funcionaris que el miraven, mentre li cridaven i l'insultaven.

Va vestir-se i va tornar a la cel·la, explicà, però se li negà aigua i assistència durant dos dies, dos dies d'estiu molt càlids. Finalment va sortir al pati on, sota el sol i sense hidratació, es desesperà, trencà una vidriera i alguns dels treballadors del centre el conduïren al mòdul d'aïllament. Es desmaià. Segons consta en la seva declaració, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, una vegada va recuperar-se, sis funcionaris li propinaren una pallissa.

Testimonis visuals

Per la seva banda, els funcionaris que aquest dilluns han aportat la seva versió, han negat que el reclús fos privat d'aigua i que la narració d'aquest és obertament falsa: el van veure lesionant-se a sí mateix, probablement amb la intenció de sortir del centre de Palma i tornar al seu país de residència. Igualment, també han explicat que l'intern era molt agressiu i ja havia causat problemes al centre.

Segons l'informe del metge forense que l'acusació sol·licità per a les diligències prèvies, les lesions que exhibia Langford a la cara i als ulls difícilment se les podia haver fet ell mateix. Amb tot, si bé la presó de Palma disposa d'un sistema de videovigilància, sempre segons fonts presencials en la declaració, la gravació de l'agressió va desaparèixer.

Es preveu que passin pel despatx del jutge dos funcionaris més per tal d'aclarir els fets. Després, caldrà esperar la data de l'obertura del judici oral.

stats