TURISME - ESTUDI
Balears 19/08/2013

La fórmula del tot inclòs va deixar de créixer l'any 2012

Cales de Mallorca ja té la meitat de l'oferta en aquest règim

Jaume Perelló
2 min

Palma.Nascuda a final del 90 al Mediterrani, importada dels resorts del Carib, el tot inclòs no havia deixat de créixer temporada rere temporada. Els hotelers sempre han argumentat que els clients, que coneixien el producte a altres destinacions sense oferta complementària, l'anaven reclamant. Allò cert és que els operadors turístics obligaren el sector de l'allotjament a disposar de places en aquest règim, que permet menjar i beure tothora per un preu establert.

En 10 anys, aquest sistema va créixer de manera exponencial en algunes zones i semblava que no ho deixaria de fer. Però, segons un estudi de la Federació Hotelera de Mallorca, l'any 2012 se'n produí un estancament i, fins i tot, una lleugera davallada. Del 19,9% de places d'allotjament que oferien aquesta fórmula l'any 2011, el següent es va passar només a un 15%.

L'informe es va realitzar a partir de les dades aportades per 168 establiments i permet observar la diferent implantació del tot inclòs. A Cales de Mallorca, amb un 49,9%, és on hi ha més oferta d'aquest règim d'allotjament, seguit molt de prop per Cala Millor, amb un 48%. Palmanova, que registra un 31,8% de places en el sistema de tot inclòs, també és de les zones on se'n troba més. La Platja de Palma, en canvi, només registra un 2,5% dels establiments en règim de tot inclòs, tot i que cal dir que la mostra es va fer sobre un 12% del total de la seva oferta i, per tant, aquesta dada és relativa.

Sorprèn que zones com Pollença arribin a un 18% sobre el total de la seva oferta de places, mentre que, també a la zona Nord, Alcúdia arriba al 24%.

La fórmula del tot inclòs es troba implantada de manera molt desigual per zones. En opinió de José Tirado, president de l'associació de comerciants Acotur, "no només no ha de créixer més, sinó que s'ha de reduir. Ha provocat la pèrdua del 40% del volum de negoci per a molts petits bars, restaurants i botigues, que en alguns casos fins i tot han hagut de tancar", afirmà.

stats