Balears 01/08/2013

La família reial posa un pegat a la seva imatge i a la de l'illa

Controlat l'incendi, la reina Sofia, el príncep Felip i la infanta Helena tingueren ahir a Andratx l'oportunitat de posar un pegat a la deteriorada imatge de la monarquia espanyola

Lluís Planas
3 min

Una vegada controlat l'incendi a la serra de Tramuntana, la reina Sofia, el príncep Felip i la infanta Helena tingueren ahir a Andratx l'oportunitat de posar un pegat a la deteriorada imatge de la família reial espanyola envers l'illa de Mallorca, tan malmenada els darrers mesos als jutjats de l'avinguda Alemanya de Palma. En qualsevol cas, no hi foren presents els dos membres que més l'han feta malbé: el mateix rei Joan Carles i la infanta Cristina, que en aquell mateix moment es coneixia que partia cap a Suïssa.

Sofia, Felip i Helena arribaren puntuals al centre de comandament ubicat des de l'inici de l'incendi a l'Ajuntament andritxol. Amb vertadera satisfacció els esperaven a peu del cotxe -menat per l'hereu- les autoritats, encapçalades pel president, José Ramón Bauzá, i el ministre Arias Cañete. Pels polítics, encara en aquests temps, fotografiar-se amb la família reial els representa també poder posar un pegat -o un aval- a la seva gestió.

Fotografia feta, la comitiva es dirigí cap a l'interior de l'autocar que ha servit de centre de comandament, aquest lloc on hem vist retratat tantes vegades aquests dies Bauzá. La reina, el príncep i la infanta s'interessaren per allò mateix que interessaria qualsevol amb interès sobre la catàstrofe. Si el foc ja es trobava totalment extingit, quins havien estat els danys i què es farà a partir d'ara per recuperar la zona.

Allò que no estava escrit en el guió reial és que en aquell moment i des d'allà mateix es començàs a veure una columna de fum. Els professionals es deixaren de visites i es posaren a fer feina. Una dotació de l'Ibanat partí d'immediat cap a la zona del port d'Andratx on es veia el foc. Els polítics continuaren fent de polítics. El conseller Biel Company insistia al príncep sobre allò evident, que un foc no tenia res a veure amb l'altre, mentre que Bauzá arribà a dir a la reina que Balears "és una zona molt calenta a l'estiu" i que per això hi ha molts d'incendis. Sofia se'l mirava i capejava.

Amb l'ensurt espassat, arribà el moment més agraït de la visita reial: donar les gràcies als equips d'extinció i emergència, a alguns afectats i als voluntaris i treballadors municipals d'Andratx que han donat una mà durant l'incendi. És aquí on es comprovà que aquests membres de la família reial mantenen el seu rang preeminent i els afectats mostraren un sincer agraïment pel seu interès. Darrere Sofia, Felip i Helena, el grup de polítics anava pendent de recollir també aquest sentiment.

Un grup encapaçalat per Bauzá i Arias Cañete on també hi eren el conseller Company, exultant pels elogis del ministre al dispositiu d'extinció organitzat des de Balears -un altre pegat, o aval-, la delegada del govern Teresa Palmer, l'omnipresent consellera Núria Riera i el batle andritxol, Llorenç Suau. Més discrets hi anaven els responsables d'Emergències, i algun gairebé amagat, com el director insular Francesc Amengual, conscient de l'arruixada que li espera per part dels Bombers de Mallorca, sense cap de servei des de fa un any i infrautilitzats durant l'incendi.

Una hora i busques després d'arribar, i no abans de tornar-se a interessar per l'evolució de la columna de fum que havien vist al port d'Andratx des del centre de comandament, la reina, el príncep i la infanta partiren. Enmig de les seves vacances d'estiu havien posat un pegat sobre la imatge reial a una illa malmenada, també pel foc. Però quan se n'anaven segurament eren conscients que la seva imatge, de la mateixa manera que la de la costa d'Estellencs abans de l'incendi, mai no tornarà a ser la mateixa.

stats