Balears 08/08/2013

Els expedients a directors són il·legals, diu el PSIB

Els socialistes els conviden a denunciar la Conselleria

Q. Torres
2 min

Palma.Els expedients disciplinaris oberts per la Conselleria contra els tres directors dels instituts de Secundària de Maó són il·legals i les mesures cautelars de suspensió de funcions i sou són impugnables legalment. Així ho diu un informe jurídic encarregat pels socialistes, que ara faran arribar als directors expedientats, sindicats i a l'associació de directors per si volen recórrer la decisió de la Conselleria. El PSIB no denunciarà perquè no n'és part implicada, però la secretària general, Francina Armengol, deixà caure ahir que les sancions imposades "podrien originar responsabilitat penal de l'autoritat que les ha dictades", perquè es podria incórrer en prevaricació si s'entén que s'ha pres una decisió injusta tot i saber-ho.

La Conselleria ha expedientat els tres docents amb una suspensió de feina i sou per no obeir les seves ordres a l'hora d'aplicar el polèmic decret de tractament de llengües, el conegut com a TIL. Els docents han obviat les darreres ordres de la Conselleria perquè entenen que complir-les suposaria anar en contra de la Llei Orgànica de l'Educació (LOE), que estableix que ha de ser el consell escolar el que defineixi el projecte educatiu de cada centre.

L'informe dels socialistes apunta que els expedients oberts als tres docents són il·legals i les mesures cautelars imposades són arbitràries, desproporcionades i injustes, perquè no hi hauria infracció ni circumstàncies de perill o risc. Segons el document, les conductes que es volen sancionar no són constitutives de faltes disciplinàries ni estan previstes en la legislació disciplinària. Tampoc no es pot fer responsable un director de les decisions del consell escolar, que és l'òrgan competent, perquè el director simplement trasllada la decisió a la Conselleria. L'informe també defensa que criticar l'actuació de la Conselleria de manera respectuosa i raonada és un exercici legítim de llibertat professional garantida per la llibertat d'expressió. Per altra banda, els experts consideren que les instruccions de la Conselleria per aplicar el TIL no tenen rang normatiu, sinó que són pautes o criteris per orientar la tasca dels centres. A més, entenen que les instruccions contradiuen el TIL mateix, que en l'article 20 dóna marge als centres per fer-ne l'aplicació, i la LOE, que diu que els consells escolars són els responsables d'aprovar els projectes educatius. I uns expedients fets basant-se en una instrucció que contravé el TIL i la LOE no tenen fonament jurídic.

El PP diu que no pot ser la selva

La socialista Armengol demanà al Govern que retiri els expedients i abandoni una manera de governar "autoritària". També li demanà que retiri el TIL i pacti amb la comunitat educativa una altra manera d'introduir la tercera llengua, però no "des de la imposició de mesures dictatorials". La portaveu del PP, Mabel Cabrer, en canvi, defensà que els expedients són legals. "L'únic que pot dir que no ho són és un tribunal, no la senyora Armengol", advertí. "Qui vulgui impugnar que ho faci, però s'ha de complir la normativa perquè, si no, això seria la selva", sentencià. Cabrer acusà els socialistes d'intentar "boicotejar" l'inici de curs que, segons ella, es desenvoluparà amb "normalitat".

stats