Balears 22/09/2017

Un exdirector general de Bauzá requisa una estelada a la protesta d'estudiants de la UIB en suport a l'1-O

El degà de la facultat de Filosofia i Lletres, Miquel Deyà, fa dies que s'endú les banderes i pancartes que els estudiants posen a favor del referèndum

Martí Gelabert
3 min
L'exdirector general de Bauzá, Miquel Deyà, en el moment de requisar la bandera i la pancarta als estudiants

PalmaEl director general d'Universitat durant la legislatura del popular José Ramón Bauzá, Miquel Deyà, ha requisat aquest divendres una estelada i una pancarta als estudiants de la UIB que es concentraven per donar suport al referèndum de l'1-O a Catalunya. Deyà és el degà de la facultat de Filosofia i Lletres i ha estat al claustre de la facultat on s'han produït els fets.

No és la primera vegada, però, que Deyà requisa una bandera als estudiants. Diversos alumnes asseguren que durant aquesta setmana ja n'ha llevat diverses. El representant d'estudiants en xarxa, Biel Bibiloni, ha assegurat a l'ARA Balears que els fets s'han produït després de l'acte convocat pels alumnes en suport al referèndum. En "petit comitè", els organitzadors s'han desplaçat al claustre -un lloc públic- i han fet la lectura de paperetes i el recompte oficial de la votació simbòlica que, moments abans, havien organitzat.

Just abans d'aquest recompte, alguns estudiants ja esperaven al claustre i hi havia col·locada una estelada a l'estàtua de Nuredunna. Deyà ha volgut desallotjar el claustre cridant al personal de seguretat. Quan ha vist que la persona encarregada de la seguretat a la facultat no hi ha pogut fer res, personalment s'ha dirigit a l'estàtua i s'ha enduit una bandera i una pancarta amb el lema 'Urna, grande i libre'.

Aquesta setmana, també, segons l'alumant, va requisar el manifest que els estudiants han llegit a la UIB, tot i que Deyà ho nega. El degà defensa la seva actuació explicant que els alumnes "no podien estar allà" i que se'ls havia avisat. L'excàrrec del PP diu que el claustre és "un lloc públic o oficial" i que, per tant, "només pot haver símbols oficials o que tothom pugui acceptar". És a dir, si s'hagués tractat de la bandera espanyola, segons ha relatat a l'ARA Balears, diu que s'ho "hagués plantejat".

Pel que fa al cartell, que no es tracta de cap símbol oficial o no oficial, Deyà argumenta que se l'ha enduit perquè pensava que hi posava 'Una, grande i libre'. Per Bibiloni, justament que l'acte s'hagi celebrat en un lloc públic, com defineix Deyà, "les persones tenen dret d'expressió" i que, a més, es tractava d'una bandera que "no ofèn ningú". "Tenien tot el dret d'estar allà. No pot actuar així com a degà", insisteix.

Reacció estudiantil

Segons Bibiloni, el personal de seguretat ha recomanat els alumnes que, en properes ocasions, mirin de celebrar els actes en llocs que no siguin centres acadèmics. Els estudiants, però, mantenen que el claustre és públic. "No s'entén", explica una alumna de Llengua i Literatura Catalanes, autora de la pancarta requisada per Deyà. També explica que Deyà ha requisat durant aquesta setmana paperetes de votació. Davant les actuacions del degà, els estudiants han reaccionat cantant Els Segadors o l'Estaca.

L'estelada que ha requisar Deyà

Deyá també ha arribat a amenaçar amb cridar a la policia si els alumnes continuaven actuant com ara. Així ho va fer saber al Vicerrector Jaume Carot. Des de la Universitat, però, eviten entrar en valoracions. Fonts de la institució han assegurat que Deyà ha actuat a títol personal i exercint la funció de Degà, on ha de "supervisar" l'activitat que es realitza dins el seu centre acadèmic. Tot i així, consideren que si hagués estat una altra persona, potser, la reacció "hagués estat diferent". "Ha actuat dins el marc de les seves competències, cada un té certa autonomia a l'hora d'actuar".

Els estudiants de la UIB seguiran amb les mobilitzacions, que han estat "completament pacífiques" i "sense més incidents" i de cara a divendres que ve s'està plantejant convocar una vaga d'estudiants coincidint amb l'acte organitzat per la Coordinadora d'entitats per la Democràcia.

stats