UNA NOVA TRADICIÓ
Balears 09/12/2016

Un esdeveniment que ja ha creuat l’oceà

J.v.
2 min
La plaça Major de Praga, a la República Txeca, acull el tradicional mercat de Nadal.

PalmaEls mercats nadalencs van lligats a la celebració de l’Advent (les 4 o 5 setmanes anteriors al (naixement de Crist) i són una tradició molt arrelada a Alemanya, on alguns d’ells estan documentats des de fa més 500 anys. És el cas d’Augsburg, on, fins a 10.000 persones es poden arribar a congregar diàriament per gaudir del peculiar concert que ofereixen les quatre figuretes que cada hora surten del gegantí rellotge de carilló situat a la plaça de l’Ajuntament. Un dels més prestigiosos es troba a la ciutat d’Stuttgart, al sud del país, que, en aquestes dates, pot accolir entre tres i quatre milions de persones.

En ciutats com Munic, Colònia i Viena directament es poden trobar mercadets nadalencs en gairebé cada barri. Als més cèntrics (i concreguts), la competència per tenir una paradeta és tan gran que es requereixen certificats d’artesania molt exigents. Stuttgart, per exemple, rep cada any més d’un miler de sol·licituds, però només atorga unes 300 llicències.

Els mercats alemanys i austríacs són els més coneguts, però se n’hi poden trobar per tota l’Europa central, des de Suïssa fins a les repúbliques bàltiques, passant per Varsòvia, Praga i Budapest.

Globalització

En els darrers anys, aquesta tradició no només s’ha expandit a les Balears sinó que, fins i tot, ha creuat l’oceà. Ciutats com Chicago i Denver, als Estats Units, n’organitzen. Al Regne Unit i a Irlanda també s’han popularitzat a bastament des de començaments de segle. Altres ciutats, com Manchester, Dublín, Edimburg, Leeds i Nottingham els van adoptar. A Birmingham hi podem trobar el mercadet més gran fora dels països de parla germànica. Es munten gairebé 200 paradetes i la inspiració és plenament germànica. El seu nom, Mercat nadalenc de Frankfurt a Birmingham, ho diu tot.

stats