ENERGIES RENOVABLES
Balears 03/01/2017

Les empreses fotovoltaiques critiquen el govern espanyol per duplicar l'impost al sol

Des de l'1 de gener s'ha de pagar una mitjana de 40 euros per MW/h d'energia verda produït i consumit, mentre que fins ara eren 19 euros

Ara Balears
2 min
Plaques fotovoltaiques instal·lades a Campanet.

PalmaLa Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), l'associació que agrupa empreses d'energia solar fotovoltaica, ha criticat la decisió del govern espanyol de duplicar l'impost al sol per als autoconsumidors de les Balears, que des de l'1 de gener del 2017 han de pagar una mitjana de 40 euros per megawat/hora d'energia verda produït i consumit, mentre que fins ara eren 19 euros.

Per a més info --> Energies netes: sí rotund, però... com? on? i a canvi de què?

El recàrrec, que afectarà entre 300 i 400 instal·lacions d'autoconsum de tot l'Arxipèlag, segons ha explicat la UNEF en un comunicat, ha estat qualificat d'"error injustificable la conseqüència més rellevant del qual és la incertesa que genera entre els inversors, ja que produeix una nova modificació del marc normatiu de l'autoconsum".

L'ordre del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital del 29 de desembre passat que estableix els peatges d'accés d'energia elèctrica per al 2017 indica que els preus dels càrrecs variables per a energia autoconsumida a les Canàries, Ceuta i Melilla tindran valor zero, però en els sistemes elèctrics Mallorca-Menorca i Eivissa-Formentera oscil·len en diferents quanties en funció del consum.

En queden exempts els consumidors acollits a la modalitat d'autoconsum connectats a baixa tensió la potència contractada de la qual sigui inferior o igual a 10 kW.

Segons el delegat d'UNEF a les Balears, Rafael Puigcercós, ha retret al govern espanyol que "castigui" a les Balears quan es tracta d'un territori que, "a causa de la seva situació geogràfica i composició del parc de generació elèctrica, té un mix energètic amb un cost de producció molt superior al sistema peninsular", indica el comunicat. Creu que aquesta pujada "desanimarà a aquells que tenien previstes inversions per produir part de la seva energia elèctrica amb ajuda del sol", la qual cosa impedirà el desenvolupament de les renovables, que a les Illes "són una anècdota que amb prou feines aconsegueix el 3% del total, lluny del 20% per al 2020" que marca com a objectiu la Unió Europea (UE).

Puigcercós ha assenyalat que la singularitat del territori balear, "escàs i molt protegit", dificulta la implementació d'infraestructures energètiques fotovoltaiques i eòliques, "per la qual cosa l'autoconsum representa el camí més segur per al desenvolupament de tecnologies de producció d'electricitat renovable, juntament amb infraestructures fotovoltaiques o eòliques amb ocupació inferior a 4 hectàrees".

El delegat de la UNEF ha insistit que el canvi normatiu que duplica els recàrrecs a l'autoconsum va en contra de l'estratègia del Govern balear, encaminada a eliminar traves burocràtiques i fomentar l'autoconsum i l'ús d'energies netes per aconseguir l'objectiu del 20% de producció de renovables que marca la UE per al 2020.

La UNEF reclama al comunicat que es recuperi la seguretat jurídica i es reconegui l'autoconsum com un dret cívic. L'entitat ha criticat que l'executiu de Rajoy "segueixi posant barreres a la substitució d'un dels mix energètics més contaminants per energia neta, la qual cosa posa de manifest la seva falta de compromís en la lluita contra el canvi climàtic".

stats