Balears 24/08/2013

Els empresaris pensaran ara si aturen la guerra

No es considerarà activitat turística si no s'ofereixen serveis a part del d'allotjament

J.perelló
3 min

Palma.A la sortida de la reunió, els ànims estaven molt més calmats. Bé, en realitat molts ja sabien el que es trobarien, perquè havien tingut ocasió de parlar amb els màxims responsables de la Conselleria de Turisme.

La consigna de Delgado i el seu equip és que la gent que lloga pisos ho pot continuar fent, perquè la Conselleria no ho considerarà "allotjament turístic" i, per tant, no li serà aplicable la Llei general de turisme, que expressament prohibeix aquesta activitat en pisos i adossats.

Això sí, en el transcurs de l'encontre, segons un dels batles assistents, va quedar molt clar que "no es poden prestar altres serveis. Si es fan altres serveis complementaris, llavors ja és una activitat turística i la Conselleria podria intervenir-hi i fer un expedient", afirmà. Cal dir que principalment el servei que s'ofereix és el de neteja, ja que alimentació i d'altres com activitats no es fan en aquest tipus d'oferta.

Es descarta, per tant, que Turisme retoqui la Llei general turística per permetre que els milers de pisos que es lloguen a turistes es puguin regularitzar. Era el que demanava la Cambra de Comerç en nom de molts col·lectius empresarials, que prefereixen "fer les coses bé" i regular-ho. Joan Gual de Torrella, el president, s'havia mostrat molt contundent a l'hora de defensar un sector, el de l'allotjament als pisos, que representa en la seva opinió "el 40 - 45% del total de l'oferta". Després de la reunió d'ahir, a la Cambra "analitzarem la situació i decidirem quina és l'estratègia", va dir Gual de Torrella.

Sembla que l'enfrontament rebaixarà el to. Fonts dels sectors empresarials com supermercats o restauració, que havien insistit molt en la regularització, es mostraven "satisfets que no hi hagi una campanya contra aquesta oferta. Ara bé, seria molt millor posar per escrit a la Llei general turística què és el que es pot fer i el que no", afirmaren.

Joan Nadal, president de l'associació d'activitats turístiques de la Platja de Palma, va afirmar que "no coneixem el detall de la reunió, però pel que sentim i llegim als mitjans veim que Delgado no vol modificar la Llei general turística. Hem de debatre quina és ara la nostra posició, però crec que cal insistir que és important regularitzar els pisos. Són una activitat econòmica que genera molt benefici a la societat, i no ens sembla bé que se'ls prohibeixi per llei", va afirmar.

Lloguer de temporada

No serà el cas. Un assistent a la reunió va dir a la sortida que la posició oficial del Govern és que la Llei d'arrendaments urbans empara els pisos que es lloguen a turistes, i que fins i tot hi ha un apartat de la norma que permet el que es coneix com a lloguer de temporada. En aquest cas, no és un lloguer per a habitatge habitual, no cal pagar el dipòsit i es permet fer contractes de durada menor. Això sí, la llei també diu que no es podran oferir serveis complementaris. Ni tan sols la neteja.

Des d'un punt de vista estrictament legal, la superposició de la LAU, que impedeix lloguer turístic, i la Llei general de Delgado, que exclou els pisos i adossats de l'allotjament, sembla que els sectors empresarials que s'havien alarmat per aquesta situació no anaven errats. No és possible, segons la llei vigent, allotjar turistes a pisos que han fet la seva reserva, perquè continuarà sent així, per canals de comercialització on line. I tampoc és legal fer-los serveis com la neteja. Una altra cosa és l'actitud anunciada ahir de la Conselleria, que és de no perseguir l'activitat i considerar-la un lloguer entre particulars i, per tant, fora de l'àmbit de les seves competències.

stats