EDUCACIÓ
Balears 10/03/2017

Els ‘empresaris’ més joves de les Balears

Tres alumnes de l’IES Josep Sureda i Blanes arriben a la final estatal del Young Business Talent

Martí Gelabert
2 min
Lorena Ferrón, Joan Ferretjans i Michel Llort formen Tricompany i han fet campions de les Balears.

PalmaAprendre a gestionar una empresa des de l’aula; organitzar recursos; pensar el mercat on actuar; la publicitat; els sous dels treballadors... i ser la millor de les Illes Balears. Tres alumnes de l’IES Josep Sureda i Blanes, de la barriada de Son Gotleu (Palma), han seguit aquestes passes i s’han coronat. Es fan dir Tricompany i són Lorena Ferrón, Joan Ferretjans i Michel Llort. Estudien 2n de Batxillerat i tenen 17 anys.

A l’assignatura optativa de Fonaments d’administració i gestió, el seu professor, Biel Tous, va engrescar tots els seus alumnes a participar en el Young Business Talent, una manera de tractar el temari innovadorament i per no fer-lo tan pesat. El concurs de simulació empresarial reuneix aspirants de tot l’Estat que han de dominar la gestió empresarial a partir d’una interfície en línia.

Després que els Tricompany acabassin els primers de les Illes, varen haver de superar una prova més: enfrontar-se a vint províncies més i quedar entre els deu primers per, així, arribar a la final estatal. Dit i fet: dia 31 de març viatgen a Madrid per acabar de demostrar el seu talent. Això sí, hi van sense cap tipus de pressió, perquè per a ells ja és tot un premi ser proclamats camions de les Balears.

“No ens ho esperàvem. Al principi vàrem quedar una mica malament al rànquing i no pensàvem que arribaríem tan enfora”, explica Llort. El funcionament del concurs és senzill, però participar-hi no ho és tant. “Et donen una empresa i tu l’has de gestionar. Has de mirar quanta producció has de fer, quins anuncis de màrqueting posar, quins recursos humans necessites... i en funció de les quantitats i preus, quedes més amunt o avall”, detalla Ferretjans.

Es tracta de la primera ocasió que l’institut participa en aquest concurs. Les principals dificultats que s’han trobat els alumnes, de fet, ha estat l’experiència que hi tenien altres rivals. Per a properes edicions, el seu professor no descarta repetir la participació.

14.420 euros en premis

A Madrid es donaran 14.420 euros en premis. Hauran de realitzar diverses simulacions (n’hi ha 20, i els millors de cada una guanyaran 400 euros). Cada dimecres, a les Illes han anat posant en pràctica les seves habilitats en les simulacions autonòmiques. Expliquen que, per exemple, varen triar el mercat europeu i no l’americà o ambdós. Asseguren que el concurs també els ha servit per adonar-se de les dificultats de posar en pràctica les habilitats empresarials. Hi prendran part 100 grups: el centenar que ha quedat després de la participació de 2.887 equips i ells, que són els únics representants de les Illes.

De moment, els alumnes s’enfrontaran a la nova selectivitat sense saber ben bé què estudiar. Llort sí que pensa que vol estudiar dret, tot i que ha arribat a meditar si es vol decantar cap a una doble titulació amb economia. Ferron no ho té gaire clar, de moment, de la mateixa manera que Ferretjans. Això sí, amb la participació en el concurs sí que ha arribat a estudiar la possibilitat de triar Administració i direcció d’empreses, però “ja ho veurem, és difícil triar”. Ara, la propera parada és Madrid. “Arribar-hi ja és un èxit. Anirem a veure com és i a provar sort”, sentencia Ferretjans.

stats