Balears 25/08/2013

Els ecologistes, preocupats per una possible amnistia

Ochogavia: "No podem saber qui ho ha fet bé i qui no"

Maria Fuster
2 min
La pedrera de Can Centes, a Felanitx, es reobrí el 2009 tot i no disposar de tots els permisos. Segons el GOB, es féu contra el criteri dels tècnics municipals.

Felanitx."Moltíssimes pedreres no tenen llicència d'obres i hi ha ajuntaments que no es posicionen davant aquest sector perquè són un lobby molt poderós. Així, fan els ulls grossos a l'hora de permetre explotacions i també en temes de llicències", assegura Margalida Ramis, portaveu del GOB. Ramis recorda que quan ells varen denunciar la pedrera de Can Centes per no tenir permís, l'Ajuntament de Felanitx va dir que havien de tancar en 5 dies, segons comenta l'ecologista: "per cobrir-se les espatles, però després no varen fer res".

El que més preocupa al GOB d'aquesta nova llei és que ningú no sap ben bé els límits de les explotacions i "amb aquesta llei de mines volen fer una amnistia als infractors. Volen partir de zero", denuncia Margalida Ramis. El director general d'Indústria i Energia, Jaume Ochogavia, reconeix que en aquest àmbit hi ha moltes irregularitats: "El que m'han explicat els meus funcionaris de manera senzilla és que no podem saber qui ho ha fet bé i qui no ho ha fet bé perquè no estan clares moltes coses, com l'abast de la superfície". Ochogavia assegura que si algú ha fet una pedrera pirata se'l sancionarà, però obre la porta a amnistiar si existeixen ambigüitats: "Només es legalitzaran aquelles en què hi hagi discrepàncies", declara el director general.

L'organització ecologista critica el descontrol que s'ha produït durant els darrers anys. Una situació que el director general diu que canviarà: "El problema és que hi ha diferents administracions implicades a l'hora de fer la documentació tècnica per aconseguir l'autorització minera. I moltes vegades una reconeixia una cosa diferent de l'altra. Amb la nova llei, volem evitar això".

Pedreres en espais naturals

Un altre punt conflictiu és que la nova llei continuaria permetent les pedreres en espais naturals. Una opció que denuncia el GOB, que lamenta que no s'avanci en protecció i que es permeti la destrucció de territoris que haurien de gaudir d'un tracte especial per la seva riquesa i el seu valor patrimonial. Però pel director general, tot continuarà igual: "Les explotacions que actualment es troben en aquests espais i que estan permeses, en principi hauran de continuar funcionant com ara".

A principi de 2014 com a molt prest s'aprovarà la nova llei , segons els càlculs d'Ochogavia, qui manté que s'ha reunit amb les administracions i tots els col·lectius que se'n poden veure afectats i diu que fins setembre poden aportar propostes. La portaveu del GOB assegura que a la reunió els responsables del Govern no els en varen passar ni l'esborrany. Tot i així, l'organització està fent una exhaustiva revisió de l'avantprojecte, que ara sí que és accessible a tothom al web del Govern.

En relació a la possibilitat d'expropiar terrenys, els ecologistes recorden que la normativa estatal reconeix els drets d'expropiació per causes d'interès general. Davant això, el director general assenyala: "La nostra és una legislació secundària, la principal és la de l'Estat, que sí que les preveu. Però jo crec que és pràcticament impossible, però no puc dir que no es faran perquè la llei estatal les permet".

stats