Balears 30/03/2016

Les dones, al poder... judicial

Suposen el 55% dels jutges i magistrats en actiu de les Balears, tot i que no ocupen els alts càrrecs

3 min
D'esquerra a dreta, les jutgesses del cas Nóos: Rocío Martín, Samantha Romero i Eleonor Moyá

El 55,1% (75) dels jutges i magistrats en actiu de les Illes Balears són dones. Enfront, hi trobam el 44,9% (61) que són homes, segons dades extretes de l'Informe sobre l'estructura demogràfica de la carrera judicial a 1 de gener de 2016 del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El document assenyala que la majoria de les jutgesses i magistrades de les Illes tenen entre 41 i 50 anys (35 d'elles), amb una antiguitat mitjana en aquests càrrecs de 13,9 anys.

Els jutjats de primera instància són els que tenen un major nombre de jutgesses (20), seguit de l'Audiència Provincial (13), els jutjats d'instrucció (11), els jutjats penals (10) i del Tribunal Superior de Justícia (8).

Els jutges i magistrats homes es troben principalment en els jutjats de primera instància i els d'instrucció (11 en tots dos casos), seguits dels 8 de l'Audiència Provincial, els 3 en el Penal, els jutjats socials i en els de Primera Instància i Instrucció.

La major part dels jutges i magistrats que són homes tenen entre 51 i 60 anys (26 d'ells), amb una antiguitat mitjana de 20,6 anys.

En total, a les Balears hi ha 136 jutges i magistrats tant homes com dones en actiu, amb una edat mitjana de 49,2 anys i una antiguitat en el càrrec de 16,9 anys.

El percentatge de dones en la carrera judicial va pujar en 11 de les 17 comunitats autònomes durant el 2015 i, especialment, al País Basc, on hi ha un 60,2% de dones, i també a la Rioja i a Galícia, encara que en aquests casos els homes continuen sent majoria en els tribunals superiors.

Les dones són majoria en els òrgans unipersonals, és a dir, als jutjats de menor importància, mentre que els homes ho són en audiències provincials, tribunals superiors de justícia i en els òrgans centrals; això vol dir que van sent majoria a mesura que s'observen instàncies superiors.

Així ho assenyala l'informe segons el qual la mitjana d'edat dels 5.366 jutges i jutgesses espanyols és de 48,5 anys i la seva antiguitat mitjana en la carrera és de 17,4 anys.

L'Informe sobre l'estructura de la carrera judicial fet públic aquest dimecres per la Secció d'Estadística del Consell General del Poder Judicial assenyala també que dels 5.366 membres que tenia la carrera judicial a 1 de gener d'aquest any, 2.812 són dones i 2.554 homes, cosa que significa que les primeres representen el 52,4% del total, quatre dècimes més que fa un any.

En els darrers dotze mesos, la presència femenina s'ha incrementat en termes percentuals a Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, Navarra i la Rioja.

Tot i així, ha baixat a les Canàries, Balears, Castella-la Manxa, País Valencià, Extremadura i el País Basc, si bé en aquests sis territoris les dones continuen sent majoria entre els jutges i magistrats.

L'informe revela, així mateix, que com més joves són els jutges, més àmplia és la majoria de dones entre ells.

En percentatge, les diferències més grans a favor d'un sexe o altre es donen en les franges d'edat més baixa i més alta: les dones són el 68,6% dels jutges d'entre 20 i 30 anys, i els homes, el 79,1% dels que tenen 61 anys o més.

La mitjana d'edat de les jutgesses i magistrades espanyoles és de 45,9 anys, enfront dels 51,4 anys dels seus companys. Aquesta diferència es trasllada també a l'antiguitat en la carrera: ells fa una mitjana de 19,9 anys que exerceixen les seves funcions jurisdiccionals i elles, 15,1 anys.

Prenent les dades totals, l'edat mitjana del jutge espanyol és de 48,5 anys i la seva antiguitat en la carrera judicial és de 17,4 anys.

stats