EDUCACIÓ
Balears 22/10/2015

Un 40% del total dels docents de les Illes votaren a la consulta de l'Assemblea i un 28% digué no a l'acord

Iñaki Aicart assegura que dóna “temps” a March fins que es coneguin els pressupostos del 2016

Mercè Pinya
3 min
Aicart en el moment de registrar el document amb els resultats de la consulta. ARA BALEARS

PalmaL'Assemblea de Docents ha registrat aquest dimecres a la Conselleria d'Educació els resultats de la consulta duita a terme la setmana passada a 190 centres educatius de les Illes Balears. Segons les dades definitives, 4.818 docents participaren en la votació. Això significa un 40% del total dels mestres i professors (11.839) que hi ha a l'ensenyament públic de les Illes Balears.

Dels 4.818 que votaren, 1.247 (25%) es manifestaren a favor de l'acord i 3.309 en contra, una xifra que representa prop d'un 68% dels vots emesos i el 27,9% del total.

Participació a la consulta de l'Assemblea.

“Pensam que el resultat és bastant clar i que obre un nou escenari en el qual la Conselleria d'Educació ha de fer una reflexió”, ha dit el portaveu del comitè de vaga de l'Assemblea, Iñaki Aicart. Qualifica la consulta de “massiva” i que és senyal que la participació “s'adequa a la democràcia del nostre temps”. Per tot això, demanen al conseller que “torni a obrir la negociació amb un tarannà totalment diferent” perquè consideren que ha pecat de “manca de transparència i excessiva pressa”.

Per “evitar aquests problemes”, diuen, donen a Martí March “temps” fins que no es coneguin els detalls dels nous pressuposts de la Comunitat per al 2016 i les partides de què disposarà la Conselleria d'Educació. “Un pic es conegui una proposta inicial de pressuposts, ja estarà en condicions de cridar-nos per negociar i poder parlar de xifres. Poden ser un parell de setmanes”, ha dit el portaveu dels Docents.

Les principals discrepàncies respecte de l'Acord Marc signat per l'STEI i FE-CCOO i ratificat per la Mesa Sectorial d'Educació són “la manca d'un pla de xoc per fer front a les ràtios escandaloses i pel que fa als equips de suport educatiu d'atenció a la diversitat”, ha remarcat Aicart. “Tot això es podrà tornar a negociar si la Conselleria s'hi avé”, ha afegit. Titllen, de fet, “d'error polític” l'acord rubricat amb els sindicats i consideren que “si es mantenen en aquest posicionament, estan perllongant-lo”.

Iñaki Aicart no ha volgut entrar a valorar si la “força” dels sindicats és major que la de l'Assemblea, tot i que en la instància registrada s'assegura que els resultats de la consulta han “desautoritzat” l'acord signat per l'STEI i FE-CCOO. “Desconec la força de les centrals sindicals, però el moviment que ha fet l'Assemblea de Docents en aquests dos anys sempre ha estat potent, massiu, i aquesta consulta de la setmana passada torna a mostrar que hi ha un gran nombre de professorat que vol opinar i que vol participar de les decisions que es prenen en matèria educativa. Si la conselleria del diàleg i de la transparència no vol treballar en aquesta línia, aquí s'està incorrent en una contradicció molt gran”, ha dit.

De moment, l'Assemblea de Docents no vol parlar de vaga i remarca que el que es va votar la setmana passada no era desconvocar-la o no. Tanmateix, la signatura de l'acord duu implícita la desconvocatòria de l'aturada indefinida, que ja fa 25 mesos que està convocada.

La sortida a les reivindicacions dels Docents no estan clares, ja que el conseller d'Educació ha remarcat diverses vegades que l'Acord Marc ja no es tocarà, atès que ja ha estat ratificat per la Mesa Sectorial d'Educació, i això significaria “desautoritzar-nos a nosaltres mateixos”, com digué fa unes setmanes. Des de l'Assemblea apunten que si no s'arriba a un acord, “s'haurà d'avaluar” què passa, però reconeixen que tenen “expectatives” que s'hi pot arribar, “atesa la voluntat dels partits que hi ha en el Govern". En la darrera assemblea general, que tingué lloc fa dues setmanes, no es parlà de jornades de vaga, “sinó d'algun tipus de mobilització”, ha afirmat Aicart. L'Assemblea té previst reunir-se per analitzar ara quina és l'estratègia a seguir després d'aquesta consulta.

stats