Balears 31/08/2013

La demanda d'ajuda alimentària s'ha disparat a Palma el primer semestre

Tant Cort com la Conselleria d'Afers Socials han hagut de multiplicar les seves ajudes econòmiques urgents per garantir les tres menjades al dia

Ander Zurimendi
3 min

Palma"Les necessitats socials dels infants de Palma s'han disparat en el darrer any. De fet, els nins que han de menester doblers per poder alimentar-se s'han duplicat. Així ho constata l'Ajuntament de Palma, entitat que ha gastat en els primers set mesos d'enguany la mateixa quantia que dispensà en ajuts socials a la infància en tot el 2012.

Aquesta tendència també es dóna arreu de l'Estat. El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, acaba d'alertar, en el seu Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya , que hi ha 50.000 menors de 16 anys amb carència alimentàries.

Pel que fa a Palma, els Serveis Socials de Cort han destinat fins al mes d'agost 1,6 milions d'euros a les 'ajudes econòmiques urgents', mentre que l'any anterior n'hi destinà 1,5 milions per als 12 mesos.

L'impacte de la crisi econòmica, per tant, no minva. I cada pic són més les famílies de Palma que demanen aquestes ajudes, destinades a la compra d'aliments per als infants i el nucli familiar en general. I és que no només està enlaire l'alimentació dels infants en horari escolar, sinó durant la resta del dia. "Mai no s'havia esgotat la partida econòmica d'ajudes urgents, però enguany podria ser que s'acabin els 3 milions d'euros que tenim pressupostats", explica Ana Ferriol regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma.

A més a més, Cort està destinant enguany un total de 300.000 euros en beques d'infància en risc, que serveixen per sufragar l'escoleta. Finalment, la tercera línia d'ajudes dels Serveis Socials prové del conveni signat amb la Caixa, entitat financera que aporta fins a 355.000 euros per a compra de material escolar, de productes d'higiene infantil i d'elements protèsics, com ara audiòfons i ulleres.

Tendència a l'alça

L'estiu ha estat una bona mostra d'aquest augment. De fet, Cort detectà a inicis de juliol fins a 201 nins susceptibles d'haver de menester ajuda econòmica per poder alimentar-se. La regidora Ferriol, tanmateix, matisa que just la meitat han necessitat rebre aquesta ajuda. El pressupost de la campanya d'estiu ha estat de 36.000 euros.

Aquesta necessitat creixent també la constata la Conselleria d'Afers Socials, que té un cens de fins a 700 infants que en el darrer any han hagut de menester rebre ajuda econòmica per tenir garantides les tres menjades diàries.

Davant la tendència alcista d'aquestes xifres, l'Ajuntament ha impulsat un protocol específic de detecció d'infants en risc, que pretén coordinar les àrees de Salut, Educació i Benestar Social, a fi que la xarxa d'alertes no tingui forats.

Així mateix, la Conselleria de Serveis Socials ha impulsant la creació de l'Observatori de la infància i l'adolescència, amb el qual dotar d'una estructura permanent els recursos antimalnutrició. La consellera Sandra Fernández explica: "La constatació, fins ara, és que la malnutrició no és generalitzada, sinó que els nins i les nines tenen per menjar. Ara bé, en molts de casos és gràcies a les ajudes públiques, de manera que allò que està més generalitzat és l'existència de famílies que necessiten suport econòmic".

Per un altra banda, Fernández explica que el Pla de prestacions bàsiques (que són les ajudes que la Conselleria distribueix als consells insulars, alhora que aquests als ajuntaments) s'ha triplicat en el darrer any. Concretament, ha passat de 2,7 milions d'euros de 2012 als 8,9 milions d'enguany.

Finalment, Afers Socials està elaborant un ampli informe sobre la malnutrició infantil a les Illes Balears. Un avanç d'aquest informe ja ha estat entregat a l'oficina del Defensor del Poble espanyol, càrrec que actualment ocupa Soledad Becerril. Aquest avanç enviat a Madrid registra els 700 casos de famílies que han hagut de menester l'ajuda econòmica per alimentar els seus infants.

Una altra línia d'actuació és la seguida per la Conselleria d'Educació, la qual s'encarrega d'aportat les beques menjador (de tipus general, no específiques per a ajudes d'emergència social). Segons la Conselleria, aquest juliol s'ha abonat el deute acumulat amb les famílies i les AMIPA des de 2010. Ara bé, encara no ha tramitat les beques de menjador per a aquest curs, fet pel qual les famílies necessitades començaran el curs sense disposar de l'ajuda adient.

Calvo ataca

L'exbatlessa de Palma i portaveu del PSIB a Cort, Aina Calvo, opinà ahir que la situació d'indefensió de les famílies més humils "s'agreujarà amb aquest difícil inici de curs escolar, ja que el PP no ha fet els deures: ni hi ha totes les beques de menjador, ni les ajudes per a llibres de text".

Calvo, així mateix, va lamentar que Serveis Socials de Palma "encara no sap com garantirà l'Ajuntament les tres menjades diàries per als infants de famílies amb problemes econòmics, tal com es va acordar el mes de juny passat".

stats