Balears 27/02/2016

Govern i consells tenen definides les primeres inversions de l’ecotaxa

La conservació del medi ambient o la mitigació de l’impacte del turisme són línies de feina ja pactades

i
Jaume Perelló
3 min
PETJADA ECOLÒGICA
 La prioritat, segons el Govern, ha de ser “millorar el medi ambient i el territori”.

PalmaInversions en la gestió de parcs naturals i espais protegits, senyalització en àrees naturals, reforestació, faixes de prevenció i neteja de boscs per prevenir incendis, neteja del litoral i reforç de la conservació dels ecosistemes naturals són alguns dels projectes que centraran les primeres inversions de l’impost de turisme sostenible, segons fonts properes al Govern.

Mentre l’enfrontament polític sobre a què han d’anar destinats els fons de l’ecotaxa assolia cotes de forta disputa entre el Govern i Podem i mentre es generava un debat ciutadà al respecte, la Conselleria de Turisme i els consells insulars ja han fet feina sigilosament per pensar quin tipus de projectes tendrien consens total.

Govern i consells assumeixen que la inversió per recuperar i mitigar els impactes del turisme en el medi natural són prioritaris i, per això, fomentaran també la recuperació d’ús agrícola de finques públiques, la protecció i la conservació de fauna i flora autòctones i ajudaran econòmicament els qui duen a terme activitats que mantenen el paisatge tradicional.

Projectes en l’àmbit turístic

Tal i com ha anunciat l’Executiu, una de les altres línies, la més criticada per col·lectius ecologistes i també per formacions com Podem, serà la reinversió en zones turístiques. Però, això sí, els projectes que de moment obtenen l’acord unànime entre Govern i consells són aquells que no suposen cap nova infraestructura que no sigui per afavorir pràctiques sostenibles, com ara la instal·lació de sistemes d’autoconsum d’energies renovables en infraestructures turístiques.

“D’aquesta manera, es reduiria progressivament l’impacte que actualment té la indústria turística sobre el sistema energètic”, assegura una font de Turisme. A més, està previst promoure projectes on se substitueixi l’enllumenat públic convencional per un sistema alimentat per l’energia solar.

Infraestructures

Entre les iniciatives que estudien ja a Turisme hi ha també la millora de les inraestructures de sanejament i subministrament d’aigua i de les basses de reg, així com la recuperació de rutes ciclistes i senderistes, ja sigui per fer-hi intervencions de millora del ferm com de la senyalització. També està previst finançar la progressiva implantació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Recerca

De totes maneres, coneixedors de la gran sensibilització ciutadana envers la necessitat de protegir el medi natural -el principal afectat pel turisme de masses- Govern i consells han cercat un primer llistat de projectes que siguin prioritàriament ambientals. Tant és així que la línia que preveu la llei de promoció de la recerca científica i l’R+D+I també incorporarà almenys al principi actuacions relacionades amb els espais naturals, com ara la instal·lació d’estacions científiques a parcs naturals i el manteniment de les existents, “amb l’objectiu de promoure la recerca del medi ambient marí i els seus ecosistemes i recursos”, assenyalen des del Govern.

L’objectiu prioritari de l’impost, diu l’Executiu ha de ser “millorar el medi ambient i el territori: compensar la petjada ecològica de l’activitat turística. També queda clar l’objectiu de promoure un canvi de model turístic cap a la desestacionalització i la sostenibilitat social, ambiental i econòmica”, destaquen.

El patrimoni artístic i històric també rebrà inversions de l’ecotaxa, segons està previst en el redactat inicial, ara sota tramitació parlamentària. De moment ja s’està estudiant quins seran els edificis i les obres que es podran acollir a la línia de rehabilitació, reforma i promoció d’infraestructures culturals i patrimoni històric.

Comissió d’experts

Els exemples de línies d’inversió que han treballat Govern i consells hauran de passar, en tot cas, per la comissió d’experts, anomenada Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible (CITS), que serà qui finalment decidirà els que considera més adequats perquè siguin finançats. Segons el sistema que preveu la llei, aquesta comissió farà una proposta al consell de govern, que serà l’organisme que aprovarà en darrer terme les actuacions i els imports de cadascuna d’elles.

De moment no s’ha indicat per part de l’Executiu quines persones i entitats de reconegut prestigi formarien part d’aquesta comissió d’experts, que estarà fixada en el decret o reglament que desenvoluparà la llei, una vegada aquesta s’aprovi al Parlament.

stats