JUDICI CAS CAN DOMENGE
Balears 05/06/2013

El cercle del suborn envolta Munar a les portes del judici

L'amo de Sacresa confirma que va pagar 4 milions a Nadal, que s'acosta al fiscal

A. Artigues/j. Perelló
3 min
Tot i haver intentat evitar-ho, Maria Antònia Munar haurà de comparèixer avui davant la justícia. Ara bé, possiblement el judici se suspendrà avui mateix.

Palma.Tota sola i amb els seus exhomes de confiança desbaratant la seva estratègia. Així afrontarà avui l'expresidenta del Parlament Maria Antònia Munar l'inici del judici pel cas Can Domenge, causa per la qual s'enfronta a sis anys de presó.

La confessió, primer, de Bartomeu Vicens assegurant que Munar, Miquel Nadal, ell mateix i UM cobraren de Sacresa un suborn de 4 milions per la venda del solar públic de Can Domenge, i la declaració del propietari de l'empresa, Roman Sanahuja, ratificant ahir que efectivament va pagar aquests 4 milions d'euros de suborn poden no ser les darreres sorpreses per a Maria Antònia Munar, en un cas que cada dia, a mesura que s'ha anat acostant el judici, es feia més costa per amunt.

Miquel Nadal, la persona que segons Sanahuja li demanà el pagament dels 4 milions d'euros per Can Domenge, ha fet aproximacions a la Fiscalia i, si finalment arriba a un pacte, la seva declaració és la que falta per encaixar el relat dels fets i deixar Munar contra les cordes.

Tot i així, aquestes noves revelacions segurament no s'escoltaran per ara davant el tribunal de l'Audiència perquè el judici pel cas Can Domenge comença avui, però també es pot suspendre avui mateix. El motiu: la renúncia de Munar a qui fins ara era el seu advocat, Gabriel Garcías, fet que la du a demanar-ne la suspensió.

La setmana passada, Munar ja va sol·licitar la suspensió del judici arran de la confessió de Bartomeu Vicens i denuncià l'escorcoll al seu domicili derivat d'aquesta declaració, tot advertint que la Fiscalia havia tingut accés a documents de la seva defensa. Després vingué el canvi de Garcías per l'advocat de Correa, l'exmagistrat José Antonio Choclán, fet que com a mínim ajuda Munar a guanyar temps, perquè difícilment l'Audiència no estimaria un ajornament perquè la nova defensa pogués conèixer bé l'assumpte. A més, un altre dels acusats, Roman Sanahuja, també ha canviat de lletrat. En aquestes circumstàncies, la suspensió del judici és pràcticament segura, perquè no fer-ho podria implicar nul·litats.

El cercle, tancat

Les noves revelacions del cas -per ara, les de Bartomeu Vicens i Roman Sanahuja- "completen" el cas Can Domenge i confirmen el presumpte suborn que la Fiscalia sempre havia sospitat que hi havia darrere l'operació de venda de Can Domenge a Sacresa i del qual fins ara no s'havien pogut aconseguir proves.

Per aquest motiu, en el judici que avui comença, els acusats s'enfronten a peticions de presó i d'inhabilitació per delictes de frau a l'administració, revelació d'informació confidencial i prevaricació.

El suposat suborn que apunten les confessions de Bartomeu Vicens i Roman Sanahuja no està inclòs en la causa que avui es jutja, sinó que ha provocat l'obertura d'una altra causa, actualment en fase d'instrucció sota secret sumarial. Encara que no formi part "formal" del judici, és inevitable que el suborn plani per damunt la vista, un altre dels motius que reafirmen l'estratègia defensiva de voler ajornar-lo.

I és que en el judici estava previst esbrinar responsabilitats per les irregularitats lligades al concurs, que va suposar la venda del solar de titularitat pública del Consell de Mallorca per 30 milions, malgrat que hi havia una oferta de 61 milions, aportant informació privilegiada a Sacresa. Serien presumptes delictes de frau a l'administració, prevaricació i revelació d'informació.

Ara tot pareix indicar, per les dades aportades per Vicens i Sanahuja, que aquest concurs manipulat tenia una motivació: el suborn de 4 milions d'euros.

La confessió de Sanahuja és la darrera aportació al cas Domenge. Segons el propietari de Sacresa, va ser Miquel Nadal qui s'adreçà a la seva empresa i li va garantir que seria l'adjudicatari del concurs "si es pagava la quantiat de 4 milions en efectiu". Sacresa ho va acceptar -relata el propietari- i va fer dues entregues: una de dos milions abans de la resolució del concurs i una altra per la mateixa quantitat uns mesos després. El lliurament es va fer a Mallorca a un intermediari designat per Miquel Nadal. "Desconec la destinació final i el repartiment dels doblers", diu l'empresari.

Sanahuja afegeix que n'està penedit i mostra voluntat de col·laborar amb la justícia. Tot i així, reitera que el preu que van pagar per Can Domenge, 30 milions, era l'adequat. A més de la confessió, Sanahuja ha aportat, entre altra documentació, una recent taxació de Can Domenge en què se sosté que la finca valia 33 milions d'euros el 2005.

Amb Munar, avui seuen al banquet Bartomeu Vicens, Miquel Nadal, el també exconseller Miquel Àngel Flaquer, l'empresari Roman Sanahuja i l'advocat Santiago Fiol.

stats