Publicitat
Publicitat

La seu d’Eivissa i Formentera, a debat

La UIB s’havia d’instal·lar a sa Coma, però es descartà

La ubicació de la seu de la UIB ha estat una de les decisions més polèmiques dels darrers anys en la política insular eivissenca. Durant la legislatura del socialista Xico Tarrés com a president, s’apostà per convertir l’antic quarter militar de sa Coma en un gran campus de l’ensenyament i l’educació, la joia del qual seria la seu de la Universitat. D’ençà que la UIB malvivia a l’antic edifici del carrer Bes -on 19 anys enrere havia estat instal·lat l’antic edifici del Consell d’Eivissa i Formentera-, fins que el president Marí Calbet va traslladar la seu de la màxima institució insular a l’actual edifici de l’avinguda d’Espanya.

L’any 2009, emperò, tot canvia. Tarrés és conscient que l’edifici que el Consell cedí per posar en marxa la seu universitària és del tot insuficient, amb un ambiciós projecte de creixement a Eivissa i una demanda que augmentava cada any. Per això, un cop es rep sa Coma, comença el debat. Davant la proposta socialista, el Partit Popular es fixà en un altre edifici, també militar: l’antic de Comandància, situat a no gaires metres del carrer Bes i ocupat en aquell moment per sense-sostre. A les eleccions de 2011, el popular Vicent Serra guanyà les eleccions i engegà el projecte que culminà l’any 2012 amb la cessió de l’edifici per a la nova seu de la UIB.

Semblava que l’episodi ja s’havia tancat, però no era així, ni prop fer-hi. En la legislatura actual, que tornà a mans progressistes, gràcies al pacte de govern signat entre el PSOE i Podem-Guanyem, el campus educatiu tornà a l’agenda pública en aprovar-se el Pla d’usos de sa Coma en Consell Executiu. Incloïa la seu de la UIB i, de fet, es plantejà al conseller d’Educació del Govern, Martí March, qui visità la seu actual de la UIB i la desitjada pel Consell el 21 d’abril de 2016. “No és el moment de traslladar la UIB”, va dir March, tot tancant taxativament la polèmica. Sobre aquest tema, el conseller deixà clar que “l’alternativa a moure la UIB hauria de ser molt clar”, i assenyalà que “en aquest moment” tant alumnes com docents “se senten molt bé”.

De fet, el debat de la seu de la UIB és fins i tot palès entre les diferents conselleries del Govern balear. Des de Treball, el conseller Iago Negueruela sempre ha vist aquest projecte amb bons ulls. Per això, no és estrany que un dels primers anuncis que deixava entreveure que el campus de sa Coma tornava a l’agenda política fou l’anunci d’acolliment de la seu de l’Escola Balear d’Hoteleria. Mesos abans, March deia que aquest campus seria “un error” i que en el cas de l’Escola d’Arts i Oficis, el trasllat de la qual també es demanava, era “qüestionable”.

Conveni pel campus

Finalment, el 24 de gener de 2017 Francina Armengol posava pau i ella, juntament amb els dos consellers, signava el conveni per posar en marxa aquest campus que, en primera instància, inclourà l’Escola Oficial d’Idiomes, l’Escola Balear d’Hoteleria i, més endavant, l’Escola d’Arts i Oficis. No se sap què passarà amb la UIB, que de moment continua estable a Comandància. Actualment, a la seu hi ha prop de 400 alumnes matriculats i més de 2.000 han passat per les seves aules. La principal novetat d’aquest curs ha estat l’MBA en Turisme i el doble grau d’ADE i Turisme.