VINYÒVOLO
Balears 01/07/2017

La curolla cervesera a Mallorca

Andreu Majoral
4 min
La curolla cervesera a Mallorca

EnòlegSurt de la zona de confort vitivinícola per submergir-me dins el refrescant món cerveser que domina l’escena estival amb una dotzena de grans empreses que aboquen tota la seva força, creativitat, doblers i milions d’hectolitres de líquid fermentat a partir de cereals germinats, habitualment ordi, i aromatitzats amb llúpol. La veritat és que m’estim més fixar la meva gola en un petit sector cerveser, el de les microcerveseries o també anomenades cerveseries artesanes, que no representen ni el 10% del mercat però que ja no són una moda fugaç sinó una clara tendència que s’ha consolidat aportant molta il·lusió, gustos ben diferenciats i amor incondicional a una beguda mil·lenària i amb la clara voluntat d’aconseguir que la cultura cervesera amb majúscules es vagi estenent per la nostra terra.

A Mallorca hi ha nou cervesers artesans –esper haver comptat bé–, que han de lluitar amb els grans monstres però també amb aquelles cerveses que podem qualificar d’‘infiltrades’ –cerveses que s’elaboren a fora i que es venen amb una etiqueta amb clares referències a la cultura de Mallorca per fer entendre que són d’aquí enganant el personal sense incomplir la normativa d’etiquetatge i així evitar la multa de fraus; fixau-vos bé en l’etiqueta, ja que solen posar “fet a Europa” amb la llegenda “embotellat per” seguit d’un número ben llarg, “per a” i el nom del distribuïdor–. Diria que és impossible definir la típica cervesa artesana de Mallorca a causa de la seva joventut i que els diversos mestres cervesers de Mallorca tenen gustos ben heterogenis, però els uneixen les ganes d’experimentar amb les immenses possibilitats que els ofereix provar diferents maltes i llúpols i les petites dimensions dels seus fermentadors.

La millor manera de parlar d’aquest món és convidar un amic cerveser, en el meu cas Gil Garau, i posar-nos a beure 5 cerveses ben diferents per submergir-nos-hi i poder marcar el perfil del sector cerveser de Mallorca. Començam amb una cervesa de blat anomenada La Blanche de la microcerveseria Toutatis, que es troba a Cas Canar i es caracteritza per elaborar amb un estil belga però amb l’aigua que tenim per aquí, que és més calcària i pot donar matisos diferents. S’anomenen cerveses de blat encara que quasi tot és ordi amb una mica de blat que li aporta un punt cítric, tenim sensacions de fruites blanques i també de plàtan i florals sense percebre aromes de llúpol, 5,9% que passa molt bé i amb un carboni ben fi. La següent es presenta amb un vestit ben atractiu i suggeridor, un sol que es refresca a la mar, fet per la gent de Melicotó Style i que porta un nom ben aclaridor, Capficó, elaborada per Cervesa des pla. És una cervesa d’ordi amb flocs de blat que donen una miqueta de gust de blat però sobretot milloren molt l’escuma per evitar un excés de sortida de carboni, en nas apareixen sensacions de bales de palla i en boca és més suau, fresca i amb un punt de carboni més alt ideal per dur-la a la platja. De 4,3% passam als 8% de la proposta d’en Teo de Cervesa Banyarriquer, una cervesa d’ordi amb un nom ben original, Per na Bet i sa mare, que podria esser que dugués una mica de malta caramel·litzada i menys llúpol del que esperàvem, gustosa i més dolcenca tant en nas com en boca respecte de les anteriors sense aparèixer cap punt d’amargor. Totes tres amb diferents tonalitats de grocs daurats i una terbolesa ben present, que és natural i no ens ha de provocar reticències ja que trobarem pòsits a causa dels llevats que han realitzat la fermentació. És ben recomanable que quan ens servim la cervesa ho facem abocant-la a poc a poc i quan quedin dos dits dins la botella, una petita remenada i ho acabam d’abocar, així tendrem els llevats i una bona capa d’escuma per mantenir el carboni.

Cas Cerveser és un dels primers cervesers artesans que aparegueren per Mallorca. Són de Galilea i se solen distingir pel segell del llúpol fins i tot cultivant-lo, una feina ben complicada ja que el Mediterrani no és el seu clima ideal. Tastam la Galilea american amber ale, que es caracteritza per les maltes torrades i caramel·litzades que donen més acidesa i un punt de dolçor que s’ha de contrarestar amb llúpol, que li aporta una aroma ben diferenciada de les anteriors. Hi ha moltes varietats de llúpols i es pot treballar de moltes maneres, des d’incorporar-lo durant l’ebullició, com més prest més amargor i cap al final més gust i més aromes, o durant la fermentació. Refrescant però una sensació de més pes en boca, un pèl més amargant amb unes notes torrefactes i un color d’ambre tirant a vermell. Acabam a Alcúdia, on trobam Beers lovers, una microcerveseria amb tecnologia punta i esperit empresarial que elabora una cervesa negra ben especial anomenada Necro i amb una medalla que guanyaren a Brussel·les. Imperial stout, amb aromes intensos de xocolata, torrefactes i regalim amb un carboni una mica més baix i ben integrat, suau però robusta amb un gust de caramel en boca i que sembla que duu flocs de civada.

Capbussau-vos dins la seva escuma i gaudiu d’una beguda que triomfa i que no és ni tan senzilla ni tan simple com molta gent pensa.

stats