Balears 24/06/2016

Les conseqüències del 'Brexit' per les Balears

Diferents institucions, entitats, partits polítics i representants de les Illes assenyalen les possibles repercussions de la sortida dels britànics de la Unió Europea.

Ara Balears
2 min
Anglesos a Magaluf

PalmaSegons John Lambourne, de l'Associació de Ciutadans Europeus a les Balears, "el resultat ha estat fruit d'una mala gestió política".

Lambourne ferm partidari que el Regne Unit quedàs a la Unió Europea, està sorprès, "ahir vespre vaig estar pendent fins tard dels resultats de les enquestes i semblava que anava en sentit contrari, avui matí, però, la cosa ha canviat, i m'ha caigut l'ànima als peus, no em pensava que m'afectaria tant", ha confessat al programa Al Dia d'IB3 Ràdio.

Pel que fa a les possibilitats que hi ha a partir d'ara, Lambourne esmenta que "per un costat hi ha molts països com Suïssa o Noruega que no estan dins de la Unió Europea i no els va tan malament, en aquest aspecte es podrien fer molts acords, però al mateix temps la UE no vol fomentar que els països se'n vagin, és la gent que aquesta vegada ha dit que se'n vol anar, per una mala gestió política tant de la UE com dels polítics britànics".

La causa dels resultats de la població és la imposició de moltes normatives que resten independència al país i això s'ha vist manipulat per polítiques nacionalistes", ha sentenciat el representant de l'associació de ciutadans europeus a les illes.

Eugeni Aguiló, catedràtic d'Economia Aplicada de la UIB, també està sorprès pels resultats, en declaracions a la ràdio autonòmica ha assenyalat que "és una decisió dolenta en l'àmbit econòmic, els efectes poden ser perversos en matèria de comerç internacional i turisme i de residents anglesos a balears i balears que viuen a la Gran Bretanya".

Aguiló ha afegit que "Espanya és el tercer país d'Europa que exporta a Anglaterra, la lliure estarà un temps en situació de devaluació. Per altra banda, la despesa turística d'anglesos aquí també serà inferior, la situació és preocupant, ara bé l'esperança és que això sigui un revulsiu per fer més Europa".

Des de la conselleria de Turisme, Pilar Carbonell, directora general, ha assenyalat "la incertesa i preocupació" després de conèixer els resultats del referèndum i que "tal vegada els efectes no seran immediats a la nostra economia i turisme. El Regne Unit compra el gruix de vacances durant el mes de gener. Ara, cal reflexionar quin serà el futur de la Unió Europea", ha dit la directora general a la ràdio.

Les reaccions dels partits polítics també s'han fet paleses. MÉS per Mallorca ha qualificat del triomf del "Brexit" com "una mala notícia per a Europa i per a les Illes Balears, tant des del punt de vista humà com econòmic", ja que milers d'illencs viuen allà, i altres tant de britànics ho fan a l'arxipèlag.

"A més, el britànic és un dels principals mercats emissors de turisme de Balears", precisa en una nota de premsa la formació.

"El 'Brexit' i la decisió sobirana dels britànics deixa en evidència que cal refundar el projecte europeu si no volem que l'exemple s'estengui, pel que és necessari plantejar un nou procés constituent per al vell continent, que recuperi els valors de la democràcia, cohesió social, la igualtat i la cooperació", diu MÉS. "Si Europa no canvia radicalment de polítiques, la UE no té futur", afegeix.

stats