Balears 21/08/2017

La comunitat musulmana de Mallorca: "Negam que existeixi justificació d'aquests actes en la nostra religió"

Els imams de l'illa firmen un 'manifest contra el terrorisme' i condemnen els atemptats de Barcelona i Cambrils

Anna Schnabel
3 min
Youssef Jouihri, l'imam que ha llegit el manifest de la comunitat islàmica de Mallorca per a condemnar els atemptats de Barcelona i Cambrils.

Palma"Els musulmans expressam la nostra més enèrgica condemna, repulsa i rebuig per l'atemptat perpetrat dijous a Barcelona". Així començava el manifest que alguns imams de Mallorca, en representació de la comunitat musulmana de l'illa, han llegit aquest dilluns dematí en una de les mesquites de Pere Garau. "Fets com aquests representen totalment allò oposat a les lliçons de l'islam", ha continuat el discurs, llegit per l'imam Youssef Jouihri, també portaveu de la comunitat, qui ha afegit que "rebutjam categòricament que es faci en nom dels musulmans i negam que existeixi justificació d'aquests actes en la nostra religió".

La comunitat musulmana de Mallorca aplega 34 mesquites arreu de l'illa. Després de la tragèdia de les Rambles de Barcelona, ha ofert aquest dilluns una roda de premsa per tal de deixar clar el seu posicionament i evitar, així, que la societat relacioni l'islam amb les reivindicacions dels terroristes de l'Estat Islàmic: "Nosaltres no som culpables del que va passar dijous, perquè el terrorista és terrorista sigui de la raça que sigui i provingui d'on provingui", ha asseverat Jouihri. "Aquesta gent són malalts mentals", ha subratllat. "L'islam no és terrorisme i de terrorisme n'hi ha per tot el món, no és cosa dels musulmans", ha afegit el fill de Jouihri, Al-Faruk, que té 14 anys. Aquest divendres la comunitat musulmana de Mallorca ha convocat una concentració a la plaça d'Espanya per expressar el seu rebuig davant el terrorisme.

Els imams proporcionen les seves dades a les autoritats

Tanmateix, davant les sospites que fou un imam de Ripoll qui hauria persuadit els joves integrants de la cèl·lula terrorista, Jouihri ha afirmat que els responsables d'aquesta mesquita varen cometre l'error de no informar-se bé sobre qui havien contractat i ha assegurat que tots els responsables de les mesquites de Mallorca proporcionen les dades dels seus imams a les autoritats i a la policia per comprovar que no hi hagi en els seus historials antecedents penals.

Jouihri, a més, ha reiterat diverses vegades que la interpretació que l'Estat Islàmic fa de l'Alcorà és "absolutament esbiaixada" i assegura que el llibre fonamental de l'islam "condemna explícitament qui mata una persona i també qui se suïcida". D'altra banda, recalca que el terme 'jihad' té molts significats, "però per nosaltres no significa altra cosa que esforçar-se per ser bona persona i per evolucionar".

"Comentaris i insults", però, en general, "respecte"

Jouihri lamenta alguns comentaris i insults que han rebut alguns companys de la comunitat, encara que considera que es tracta de "casos aïllats" i, en general, pensen que no hi ha un problema d'integració. "La majoria de gent ens respecta", afirma Mohammed Elamrani, un altre dels imams que ha assistit aquest dilluns a la roda de premsa.

Per l’antropòleg i professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Alexandre Miquel, l’islam en si mateix té ben poca relació amb atemptats com els de dijous, que oculten rere seu un complex entramat de causes.

Per començar, Miquel assenyala les tèrboles relacions de l'estat espanyol amb d'altres que s'ha demostrat que col·laboren amb el terrorisme fonamentalista, com és el cas de l'Aràbia Saudita, i que és, pel professor, l’únic país reconegut a escala internacional que aplica la ‘sharia’ o llei islàmica. “Se suposa que nosaltres estam combatent l’Estat Islàmic perquè vol imposar la 'sharia' lapidant, decapitant o tallant les mans dels qui la transgredeixen. Però des d'Espanya se li dona suport, assegura, i critica que fins i tot se li hagi creat el Consell de Cooperació dels Estats Àrabs del Golf perquè controli tots els països de la zona", ja que és un dels majors exportadors mundials de petroli.

Aprofundir en les causes

Per altre costat, però, molts es pregunten com és possible que al·lots tan joves acabin participant en aquest tipus d’actes. “El problema no és que siguin àrabs ni islàmics, sinó que és precisament això: que són joves, joves desestructurats i, per aquest motiu, fàcilment sectaritzables”, diu Miquel. A més, l'antropòleg afegeix que “allò que els mostren no és un Estat Islàmic terrible i que decapita gent", sinó que els ensenyen “videoclips professionalment realitzats” i "els asseguren un reconeixement heroic". "No viuen a l'edat mitjana, sinó que ells i el jihadisme mateix són un genuí producte postmodern", precisa. A tot això cal sumar que "aquests joves viuen en una societat fragmentada, en la qual manca el sentit de grup i de classe... De sobte, però, els ofereixen un sentit de comunitat”.

Les causes són múltiples, però el professor destaca especialment "una política migratòria europea que deriva en la creació de guetos", a banda d'unes "polítiques de refugi igualment nefastes". Afirma que, precisament, el que convé és crear una societat civil real, en què la procedència dels ciutadans i les ciutadanes no tingui gens d'importància i en què els immigrants que vinguin tinguin els mateixos drets” que els residents per tal d’evitar tota mena de discriminació. “Cal que les polítiques d’immigració siguin realment d’immigració i no d’estrangeria”, conclou.

stats