CORRUPCIÓ
Balears 02/09/2016

La comissió de les autopistes d’Eivissa engega amb mala maror

La sol·licitud de compareixença de Francesc Antich i Xicu Tarrés allunya Podem de MÉS i PSIB

Jaume Vinyas
3 min
Els diputats de Podem Aitor Morrás i Salvador Aguilera mostren la proposta de pla de treball després de registrar-la.

PalmaFrancesc Antich és el darrer motiu de disputa entre les forces que signaren els Acords pel Canvi. La petició de compareixença de l’expresident a la comissió parlamentària d’investigació sobre les autopistes d’Eivissa, a càrrec de Podem, ha tornat a causar una petita tempesta en les relacions amb MÉS i PSIB. Els grups parlamentaris van registrar ahir els plans de treball, que hauran de ser votats durant la pròxima reunió, fixada per al dimecres dia 7. MÉS i PSIB van presentar un document conjunt, del qual Podem es va acabar desmarcant a causa de tres discrepàncies: a banda de les 41 compareixences consensuades, la formació dels cercles també vol que compareguin Antich, l’expresident del Consell d’Eivissa Xicu Tarrés i l’exconseller de Medi Ambient Jaume Font, actualment portaveu parlamentari d’El Pi. Però hi ha més retrets.

Divergència d’estratègies

Socialistes i ecosobiranistes estan molestos per les formes i també pel fons. El portaveu parlamentari de MÉS David Abril acusa la formació dels cercles de no haver escrit “ni una línia del document” i d’haver-lo presentat mitja hora abans que ells per fer-se la foto, “com si fos Podem el que hagués fet la feina”. “Estam molt emprenyats”, afirmava referint-se al sentiment compartit entre socialistes i ecosobiranistes. Abril considera “de sentit comú que a Antich no se’l pot posar en el mateix pla de feina, al mateix nivell que Matas”. “Les responsabilitats polítiques no hi tenen res a veure”, va afegir. Des de Podem, el diputat Aitor Morrás nega que vulguin equiparar Antich i Matas, però considera que alguns dels sobrecostos que s’investiguen es van produir durant el Segon Pacte de Progrés. “No passa res, si ve i el podem escoltar”, va assenyalar Morrás, qui lamenta que MÉS hagi optat “una vegada més”, segons ell, per fer costat als interessos del PSIB.

El portaveu parlamentari de MÉS David Abril considera, en aquest sentit, que la compareixença de l’exconseller d’Habitatge i Obres Públiques Jaume Carbonero és suficient per esclarir les possibles responsabilitats polítiques del Segon Pacte de Progrés, “si és que n’hi ha”, en els fets que s’investigaran. Abril lamenta que “la insistència de Podem a desmarcar-se del PSIB” els hagi empès a desmarcar-se dels socis del Pacte. Abril justifica el posicionament conjunt amb el PSIB perquè és l’única força que garanteix una majoria respecte dels 20 vots de què disposa el PP. “Nosaltres i Podem en tenim 19 i el PSIB, per ell mateix, 16. La resta, no se sap mai què farà”. Abril lamenta que la constitució de la comissió ja va suposar un enfrontament amb Podem, que insistia que un eivissenc, el seu diputat Salvador Aguilera, en fos el president. Els ecosobiranistes es van decantar llavors pel socialista Vicenç Thomas. “I ara tornem a ser allà mateix”, conclou.

Desacords en la metodologia

Un altre motiu de disputa entre els tres partits pot trobar-se en l’apartat dedicat a la metodologia. PSIB i MÉS proposen que els treballs de la comissió “es desenvoluparan amb la màxima agilitat possible”, així les compareixences es produiran al mateix temps que es tramita l’entrega de documentació sol·licitada”. Podem ho considera un contrasentit i matisa, en el seu text, que les compareixences es produiran “després de l’entrega de la documentació sol·licitada”.

Els tres partits sí que estan d’acord en els temps: octubre i novembre es destinaran a les compareixences, i el mes de desembre per a l’elaboració, presentació i aprovació de les conclusions.

La llista del PP

La proposta del PP també reclama la compareixença d’Antich i Carbonero. En un comunicat, el portaveu a la comissió, Miquel Jerez, assegurà que “les darreres sentències determinen clarament una responsabilitat directa del Pacte de Progrés en els sobrecostos relacionats amb la gestió de les autovies, i que encara ningú n’ha respòs”. Els populars citen el Tribunal Superior de Justícia (TSJ), que va declarar lesiva una resolució de l’exconseller Carbonero sobre la quantitat màxima que havia d’abonar el Govern a l’empresa concessionària de l’autovia de Sant Antoni (Ibasan), amb relació al tràfic que suporta. Segons el comunicat, la sentència del TSJ, “la interpretació realitzada pel conseller d’Obres Públiques permet un increment de la despesa pública sobre el preu d’adjudicació amb l’augment consegüent del benefici de la concessionària, molt per sobre del que s’havia pactat inicialment, del 7%”. Al comunicat del PP, ni rastre de l’expresident Jaume Matas ni de cap membre del seu Govern.

A banda de les discrepàncies, PSIB, MÉS i Podem proposen la compareixença de 41 persones, entre les quals destaquen Matas, l’exconsellera d’Obres Públiques, Habitatge i Transports Mabel Cabrer; l’empresari Abel Matutes; l’exconsellera insular de Vies i Obres Stella Matutes; l’expresident del Consell d’Eivissa Pere Palau; els exconsellers del Govern Bauzá Biel Company i Simó Gornés, i el propietari de l’agència de publicitat Over Marketing, vinculada a diverses causes de corrupció en l’era Matas, així com l’empresari Enrique Ortiz, vinculat a Gürtel.

stats