LGTBI
Balears 17/05/2017

El col·lectiu LGTBI diposarà d'un telèfon d'atenció 24 hores a partir de l'any que ve

Ho ha anunciat la consellera de Presidència, Pilar Costa, durant la seva compareixença a la comissió d'assumptes institucionals i generals del Parlament per valorar el primer any de la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals

Anna Vidal
4 min
Costa, durant la seva compareixença davant la comissió d'assumptes institucionals / I.VELAZQUEZ

PalmaLa consellera de Presidència, Pilar Costa, ha comparegut aquest dimecres a la comissió d'assumptes institucionals i generals del Parlament per informar sobre el desenvolupament normatiu de la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBIfòbia, aprovada precisament fa un any, coincidint amb el Dia internacional contra la LGTBIfòbia. Costa ha destacat que s'ha fet una feina molt intensa per posar les bases per a un desplegament eficient amb vista al futur, encara que ha reconegut que “queda moltíssima feina per fer”.

Per part seva, Jan Gómez, president de l'associació Ben Amics, una de les impulsores de la llei, ha valorat positivament aquest primer any i ha ressaltat la importància de plantejar quines polítiques es volen dur a terme per poder-hi destinar els recursos materials i humans necessaris. “Encara falten moltes mesures per desplegar”, hi ha afegit.

Costa, qui ha recordat que aquesta llei representa una fita històrica, ha anunciat que el proper dilluns, 22 de maig, al Consolat de Mar, es constituirà el Consell LGTBI de les Illes Balears –després que el Consell de Govern aprovàs el decret que en regula el funcionament el febrer passat–, que es convertirà “en un espai de participació i de consulta i en una eina indispensable entre la societat civil i l'Administració a favor dels drets i la no discriminació de les persones LGTBI”. Aquest òrgan, que estarà format per les conselleries competents, els consells insulars, la FELIB, l'Ajuntament de Palma, l'Institut de la Dona, la UIB, els dos sindicats i les dues organitzacions empresarials més representatives i tres associacions que treballen en favor del col·lectiu LGTBI (Ben Amics, Chrysallis i La llave del armario), elaborarà informes de proposta i de millora i promourà estudis i investigacions, entre d'altres.

Dins el Pla estratègic de coordinació i atenció a la diversitat sexual i de gènere 2017-2019, Costa ha explicat que els col·lectius prioritaris d'atenció seran, per la seva vulnerabilitat, els menors LGTBI, especialment els trans i les seves famílies, així com les persones trans en situació de prostitució. En aquest sentit, la consellera ha informat sobre la creació del servei de coordinació i atenció a la diversitat sexuals i de gènere, òrgan dependent de la Conselleria de Presidència i que s'ocuparà del servei d'atenció integral d'aquestes persones, i ha anunciat que a partir de l'any que ve el col·lectiu disposarà d'un telèfon d'atenció les 24 hores del dia.

Accions iniciades

Costa ha explicat que l'àmbit pioner a desplegar mesures concretes per atendre les necessitats de l'alumnat transsexual ha estat l'educatiu amb l'elaboració d'un protocol d'acció per a alumnes trans als centres educatius, impulsat per l'Institut per la convivència i l'èxit escolar. L'objectiu d'aquest protocol és “oferir pautes que facilitin una resposta educativa adequada mitjançant un procés d'acompanyament, sensibilització al centre educatiu i d'assessorament al menor, la seva família i el professorat”, ha dit la consellera.

D'altra banda, Costa també ha explicat que hi ha previstes altres actuacions centrades en la formació del professorat en casos d'assetjament escolar i la formació d'agents de coeducació als centres educatius. Així mateix, a partir del curs que ve l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) incorporarà dins la formació oberta a tot el personal de les administracions un curs sobre “diversitat sexual i de gènere” de deu hores de duració. En l'àmbit universitari, des del novembre del 2016 s'ha posat a l'abast de les persones trans de la UIB un formulari de sol·licitud per accedir al canvi de noms de tots els documents d'exposició pública de la Universitat per adaptar-la a la identitat de gènere sentida.

L'altre àmbit on s'ha actuat és el sanitari. Costa ha destacat la posada en marxa de la Comissió sobre la transició de gènere, en què participen professionals de Son Espases, a més de representants de l'IB-Salut i de les entitats que treballen en favor del col·lectiu LGTBI i les seva famílies, que entre altres coses ha permès a les persones adultes i menors d'edat canviar-se el nom a la targeta sanitària sense necessitat de disposar d'un diagnòstic mèdic. A principis de març, 13 persones havien canviat el nom i a finals d'abril, ja se n'havien rebut 40 sol·licituds.

Un altre dels reptes d'aquesta comissió és treballar per la despatologització de la transsexualitat i aconseguir una atenció no patològica que acompanyi la salut de les persones trans. En aquest sentit, la consellera ha explicat que s'han creat dues unitats d'identitat de gènere, una per a infants i adolescents i una altra per als adults. “És un servei, un recurs públic al qual es pot acudir en cas de necessitat de suport o acompanyament”, ha destacat Costa.

Finalment, Costa ha explicat que des d'altres conselleries també s'estan treballant propostes relacionades amb la identitat sexual i de gènere. És el cas de la Direcció General d'Esports, que ha començat a elaborar activitats de sensibilització en el bon tracte de les persones LGTB en l'esport, i la Direcció General de Treball, que està fent propostes d'actualització del protocol per prevenir l'assetjament per raó de sexe o identitat sexual, formació específica per als inspectors i inspectores de treball i ajudes a empreses per a l'elaboració de plans d'igualtat i no discriminació.

stats