MANACOR
Balears 13/08/2013

Els camins a les cales verges seran oberts i públics l'any que ve

L'Ajuntament manacorí negocia acords amb els propietaris

Joan Sitges
3 min
Els camins a les cales verges seran oberts i públics l'any que ve

Manacor.L'àrea de cales verges de Manacor s'estén 12 quilòmetres pel litoral del Llevant i guarda coves, barrancs, pinars, zones humides, torrents i les aigües transparents de Cala Falcó, Cala Varques, Cala Sequer, Cala Magraner, Cala Pilota, Cala Virgili i Cala Bóta. Aquestes platges constitueixen un tresor natural que els residents i turistes han descobert a partir del boca-orella o de la promoció que se n'ha fet. Però els visitants d'aquest patrimoni natural es troben amb una dura realitat: arribar a la mar no és fàcil perquè moltes vegades no s'hi pot accedir.

Els passos fins als arenals naturals de Manacor no sempre són clars i, a més, alguns dels camins que s'haurien d'utilitzar per accedir-hi estan tancats. I és que tot i que moltes d'aquestes vies són públiques, travessen propietats privades que no sempre hi faciliten el pas.

Per acabar amb aquest problema, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manacor treballa en "un conveni marc per arreglar i regular els accessos a peu i en bicicleta a totes les cales que permeti incloure'ls en el Catàleg de camins públics", explicà el regidor de Medi Ambient, Bernat Amer. Aquests acords cercaran solucions amb aquelles finques per on transcorren el camins d'accés a Cala Virgili, Cala Pilota, Cala Sequer, Cala Magraner, Cala Varques i Cala Falcó. L'objectiu és que l'estiu del 2014 els accessos a les cales siguin clars i públics i que, a més, "els camins estiguin en condicions perquè hi arribin els serveis d'emergència i, per tant, puguem garantir una mínima seguretat als visitants", va destacar Amer.

Des del Consistori admeten que "no s'ha arribat a acords concrets en tots els casos, però s'està treballant amb tots els propietaris per solucionar aquest tema que fa tants d'anys que tenim pendent", va indicar el regidor.

Així s'espera que durant aquest hivern "s'hagin arreglat els accessos a totes les cales i puguem encetar l'any que ve amb una modificació del Catàleg de camins públics que aclareixi definitivament aquests accessos", aclarí Bernat Amer.

Camins alternatius

Des de la Regidoria de Medi Ambient treballen en acords amb els propietaris de les possessions de Can Fresquet i de Sant Josep, en què s'emmarquen Cala Falcó i Cala Sequer.

En aquests dos casos, els propietaris estarien disposats a oferir camins alternatius als actuals per evitar que els que volen accedir a les platges passin per davant les cases de les possessions . Així, les vies històriques veurien modificada una part del seu traçat.

Un cas similar és el de Cala Magraner. "Hi ha un principi d'acord pel qual els propietaris desviarien el camí actual per evitar passar davant les cases de Can Vives", assenyalà Amer referint-se a la possessió de la família del regidor del PP Antoni Sureda.

Un aparcament

Pel que fa a Cala Varques des d'aquest diari ja informàrem fa algunes setmanes que els propietaris estarien disposats a cedir un camí transitable si des de les institucions se'ls permet explotar un aparcament que també serveixi per regular l'afluència de visitants a l'apreciada cala.

En el cas de Cala Pilota, Cala Bóta i Cala Virgili, hi ha hagut contactes per part dels responsables municipals amb la família alemanya propietària dels terrenys que manté tancada la barrera del camí pel qual s'accedeix a les cales. Aquesta via és en realitat un dels vials que en els anys setanta es varen construir pensant en una possible ampliació de la urbanització de Cales de Mallorca.

Just al costat de la barrera hi ha un pas habilitat per als que volen arribar a les cales a peu, però "els propietaris cediran la clau a l'Ajuntament per poder recollir el fems de les cales i del camí i també perquè hi puguin accedir els serveis d'emergència quan sigui necessari", informà Amer.

stats